Listopadové koncerty 2023

Článek

Z koncerty nabitého listopadu určitě nesmíme vynechat Esoteric, Swans, Fvnerals, Sigh, Krisiun a Misþyrming.

V průběhu roku 2017 jsme začali vydávat články zaměřené na koncerty měsíce. Jaký je jejich účel? Samozřejmě informovat o koncertech a festivalech. Na rozdíl od Alba měsíce se však nezabýváme akcemi, které jsme již absolvovali, ale píšeme o těch, které nás následující měsíc čekají a proč se na ně těšíme.

Níže můžete najít několik dle kalendáře seřazených tipů, které mají Marasťáci v hledáčku.

středa 1. listopadu

SwansSWANS + NORMAN WESTBERG (Divadlo Hybernia, Praha) – FB event

Dantez: Druhá evropská část naštěstí už nezanevírá na Česko. Zemitější poslední deska prý v živém provedení neztrácí na sonické síle, která je pro Swans už neodparatelným trademarkem. Dost možná už skutečná koncertní labutí píseň Girova ansámblu. Honem tam.

mIZZY: Lístky mám hned od začátku předprodeje, takže tady není co řešit. Sice nečekám, že to bude takovej mordor jako noiserocková inkarnace kapely z období The Seer - The Glowing Man, ale intenzivní to určitě bude i tak.

JSt: Dost solidní nová deska, jiné podmínky než u posledních deseti koncertů a sílící pocit, že i zběsilý touring Swans se chýlí ke konci. Jsem na to zvědavý. Plus ten Westbergův ambient je hrozně fajn.

čtvrtek 2. listopadu

FÖLLAKZOID + IAMNØT (Kasárna Karlín, Praha) – FB event

mIZZY: Budu mimo Prahu, ale jinak bych šel hned. Föllakzoid rozjeli na Chaosu solidní minimalistický techno trip a Sofia Nøt kdysi na Hradbách rozpoutala největší tancovačku z celého ročníku. Je mi jasné, že i v Praze bude obojí naprosto super.

pátek 3. listopadu

PETROLIO + BOLEHLAV + UGFC + SWEEPS 04 (Recykl, Praha) – FB event

mIZZY: Talk a hluk v Recyklu pod Karlovým mostem.

RIVAL CONSOLES + HATIS NOITE + ANNE MÜLLER (Palác Akropolis, Praha) – FB event

JSt: Ty další věci jsou radikálně nezajímavé, ale experimentující vokalistka Hatis Noit mě pořád celkem láká. Byť mám čím dál silnější dojem, že to byl one hit wonder a nic jako Illogical Lullaby už neudělá.

pátek 3. až sobota 11. listopadu

ALTERNATIVA FESTIVAL (Kasárna Karlín, Čítárna Unijazz, MeetFactory, Praha) – FB event

AddSatan: Největším/známějším tahákem je tu letos asi Puce Mary – dříve death industrial/power electronics, dnes blíž dark ambient/drone s vlivy moderní klasiky, musique concrète atd., ale asi i zahlučí. Působivý by mohl být také set dua Nabelóse – hornistka (lesní roh) Elena Kakaliagou (mj. Zeitkratzer) a klavíristka Ingrid Schmoliner někde mezi improvizací, moderní klasikou, potemnělým ambientem a lidovou hudbou, místy i poblíž Mount Fuji. Zahraje i avant-folker Richard Dawson, zběsilý bubeník Ryosuke Kiyasu (Fushitsusha atd.) a další…

JSt: To, že sem dotáhli Richarda Dawsona, je celkem úctyhodné, plus samozřejmě Puce Mary je jedna z nejlepších noise-related věcí poslední doby. Osobně se asi nejvíc těším na event Glory Affairs, což vypadá jako geniální chaos, a duo Nabelóse (klavír, lesní roh a vokály), které  výborně kombinuje folk, současnou klasiku a improvizaci.

sobota 4. listopadu

SHAMPOON KILLER + KAOSQUAD + !T.O.O.H.! + PIKODEATH + LUDRA (Music Club JIŽÁK, Praha) – FB event

LooMis: Jelikož listopad budu mít víkendově náročný, budu rád, když stihnu aspoň toto. Music Club JIŽÁK se začíná rozjíždět a čeká tu na nás další skvělá sestava tuzemských kapel a… .a !T.O.O.H.!?

Sicky: pravidelná taškařice, kterou pořádají borci ze Shampoon Killer, tentokrát za doprovodu Ludra, Pikodetah, Tooh, Kaosquad, takže nejen death ale i hodně grindcoru.

MALLEPHYR + DEPTHS ABOVE + KONČINY + NAURRAKAR + BJES (Bar Pod Hodinama, Kolín) – FB event

mIZZY: Až překvapivě dobrá sešlost českého blacku v Kolíně.

Sicky: Zajímavá sestava, která stojí za to vyjet na průzkum Kolína.

THE SINISTER FEAST 2023 (Alter Schlachthof, Wels, Rakousko) – FB event

vihkav: Už to asi není úplně moje období, ale no a co, přijedu si zaplakat na Psychonaut 4, Sunken a spol.

neděle 5. listopadu

HACKEDEPICCIOTTO (Kaštan, Praha) – FB event

AddSatan: Hacke z Einstürzende Neubauten s manželkou a jejich směs psych/(post-)industrial rocku, folku z Evropy i Asie, (neo)klasiky, drone, divno-písničkářství atd. Před rokem a půl mě to živě převážně bavilo.

pondělí 6. listopadu

JACK QUARTET: ZORN (La Fabrika, Praha) – FB event

AddSatan: Skladby Johna Zorna v podání věhlasně-precizního smyčcového kvarteta.

úterý 7. listopadu

FVNERALS + VYŠEHRAD (Bike_Jesus, Praha) – FB event

vihkav: Tak v Drážďanech se z jejich basového námrdu otřásal celý bar, takže na Štvanici se nebojím, že by to za to nestálo.

AddSatan: Dark/ritual ambient, blackened drone/funeral doom, post-rock, příjemně „čarodějnicky-éterický“ ženský vokál atd. Letošní deska mě dost bavila, živě to bylo na Chaos Descends též dobře drtivé i atmosférické. Rád bych si je zopakoval v klubu (a ve střízlivějším stavu), kde by to mohlo být ještě silnější, ale dám nejspíš přednost avantgardě.

mIZZY: Z jejich koncertu na Chaosu si toho moc nepamatuju, takže si moc rád dám repete v klubu. Navíc když tam bude Dód jako předskokan.

DAWUNA + YL HOOI + SILZEDREK (Punctum, Praha) – FB event

AddSatan: A stejný den Jednota pořádá experimentální r&b, ambient, dub, post-punk, folk atd. Buď není „nic“, nebo se třískaj 4 zajímavý akce no.

JSt: Mám prostě tyhle australské melancholické duby nebo dub-post-punky hrozně rád, v tom zvuku se dá rozpouštět, ať už to jsou HTRK, F Ingers nebo YL Hooi.

HENRY NOW (Palác Akropolis, Praha) – FB event

AddSatan: Nová inkarnace „legendárních“ Henry Cow, zakladatelů Rock in Opposition (avant-jazz/rock/moderní klasika/improvizace). Fred Frith, Tim Hodgkinson, Christ Cutler, John Greaves na jednom pódiu? Nečekal bych, že to někdy (snad) uvidím. Pravděpodobně to bude spíše improvizované, než že by hráli staré fláky nebo nové kompozice, loni asi hráli i covery od Roberta Wyatta a Slapp Happy.

DENIS KOŽUCHIN: ĎÁBELSKÉ A BOŽSKÉ (Rudolfinum, Dvořákova síň, Praha) - event

AddSatan: A aby toho nebylo málo, tak milovníci klavíru můžou vyrazit na Ligetiho Ďáblovo schodiště a „ambientní“ Nuages gris od Liszta a 5 dalších, převážně pochmurných až zlověstných kusů.

čtvrtek 9. listopadu

SIGH + LASTER (Underdogs, Praha) – FB event

mIZZY: Japonci Sigh byli vždycky na Brutalu výborní, takže účast na první pražské klubovce je povinnost. Laster by mohli být taky příjemná podivnost, z kterých dost jasně smrdí inspirace Ved Buens Ende a podobnými kapelami. Celkově to snad bude super avant-black večer.

bizzaro: Japonští SIGH jedou do Underdogs na svou první českou klubovku.

Sicky: Japonci jsou v ug zavedenou značkou, mají na kontě dost povedených desek, určitě stojí za to zkontrolovat naživo.

BENEDICTE MAURSETH & SIGBJØRN APELAND (Divadlo X10, Praha) – FB event

AddSatan: Houslistka & varhaník, současný norský folk & duchovní hudba, kompozice & improvizace, sólové skladby & duety, ale také premiéra nové skladby Maurseth s 10ti členným PMP ansámblem (mj. basklarinet, cimbál, baryton saxofon, koto, bicí/perkuse atd.). Tohle chci taky dost slyšet/vidět.

OTRAS + PAKOSTEŇ + BUNKERER + SEKEROMLAT (007 Strahov, Praha) – FB event

mIZZY: Ve stejný den je na Sedmičce rovněž i slušná punk bm sešlost, ale tady není co řešit, jde se na Japonce. Otras, Pakosteň i Sekeromlat zahrají následující dva dny také v Českých Budějovicích a v Bratislavě.

pátek 10. listopadu

FURIA + ZAMILSKA + OWL WOODS GRAVES + KRZTA (Stary Klasztor, Vratislav, Polsko) – FB event

vihkav: Jelikož jsem Furii prosral na Brutalu 2017, tak aspoň takto. Ok, sice teď vydané album není ani náhodou tak dobré jako předchozí dvě, ale snad se dočkáme i starších. OWG zase black punk jak řemen, pro kolegu i větší lákadlo než headliner.

sobota 11. listopadu

SONDA 2023 (Hvězdárna a planetárium, Brno) – FB event

JSt: Vypadá to na hodně solidní event s výběrem z droneu, sound artu a překvapivě i postklubu. Hlavní hvězda je určitě Richard Skelton, který dělá moc fajn drone a skoro nikde nehraje.

neděle 12. listopadu

PERTURBATOR + CARPENTER BRUT + HO99O9 (Forum Karlín, Praha) – FB event

mIZZY: Osobně za to ty prachy nedám, ale jinak asi dost lidí může zajímat, že dvě největší současná synthwave jména spolu zahrají v jeden den ve Fóru Karlín.

středa 15. a čtvrtek 16. listopadu

KALI MALONE + STEPHEN O'MALLEY (Evangelický Kostel U Salvátora, Praha) – FB event 1, FB event 2

AddSatan: Švédská skladatelka a varhanice Kali Malone zahraje ve středu spolu s O'Malleym výběr z alba The Sacrificial Code. Zrovna tahle varhanní deska mě od ní bavila málo, radši bych letošní, na které právě hraje i Stephen O))), nebo jiné starší desky, ale je pravděpodobné, že živě to bude působivější, jak to tak u drone „klasiky“ bývá. A ve čtvrtek bude hrát asi O'Malley sólově (?).

čtvrtek 16. listopadu

NOX SONITUUM #2: TOOP & PSENITSNIKOVA + ATŌMI + MARTINI & WINDISCH + AVA + XION (Punctum, Praha) – FB event

JSt: Přespávací koncert, hlavní věcí je účast Davida Toopa, který hrál přibližně s každým včetně Briana Ena, psal přibližně o všem včetně hip-hopu v roce 1984 a především dělá dost zajímavou abstraktní hudbu.

pátek 17. listopadu

ESOTERIC + ET MORIEMUR + COLOSALIST + ABSTRACT (Underdogs, Praha) – FB event

vihkav: No comment. Možná až na to, že Esoteric v poslední době docela hráli věci z The Maniacal Vale, takže naděje jsou ještě větší než minule. Et Moriemur!

DR: Záhrobní psychedeliky Esoteric jsme tu měli loni v roli supportu, teď dostanou o něco víc prostoru, který si bezpochyby zaslouží.

mIZZY: Pokud nakonec nepojedu hned v pátek ráno do Bratislavy na HS, tak jasně, že se jde na Esoteric!

Doporučuje i AddSatan.

pátek 17. až sobota 18. listopadu

HRADBY SAMOTY – BRATISLAVA INTERMEZZO 2023 (A4, Bratislava, Slovensko) – FB event

mIZZY: Po úspěšném prvním ročníku klubových Hradeb Samoty se festival vrací do Bratislavy i letos. V soupisce jména jako Burial Hex, Cut Hands, Arrm, Do Shaska! nebo Magadan. BH by měl prý hrát v sobotu a koupit jdou i jednodenní lístky, takže když mi nevyjde celý fest, minimálně na sobotu bych rád dorazil.

F.O.A.D. FEST VOL. IV (Kamienna 12, Krakow, Polsko) – FB event

Dantez: Příjemné dostavení v Pšoncku (nejen) pro ty, kterým ušlo Prague Death Mass. Z košaté, lákavé soupisky nejvíce lákají němečtí Fyrnask.

DEEP SOUND CITY FEST V (Sadion Endlos, Halle/Saale, Německo) – FB event

mIZZY: Esoteric, Alkerdeel, Iskandr a další kousek za Lipskem (takže asi 3 hodiny z Prahy). Všechny tři zmíněná kapely by rovněž měly hrát v sobotu. Napiču, že toho teď je zase tolik. Tentokrát vynechám, ale jinak bych tam klidně jen na otočku jel.

sobota 18. listopadu

PREDATORY VOID (007 Strahov, Praha) – FB event

mIZZY: Nový black/sludge projekt kytaristy z Amenra. Album mě nějak extra nesundalo, ale v přímém kontaktu na Sedmičce by to mohlo dost dobře makat.

INSOMNIUM + IN MOURNING + KVAEN (Palác Akropolis, Praha) – FB event

Sicky: Další melodeath seance za účasti zavedených značek, nemuselo by to být vůbec špatné.

neděle 19. listopadu

KRISIUN + BEAST + SCHIZOPHRENIA + TRIAGONE (Futurum, Praha) – FB event

DR: Kanonáda z Brazílie je u nás poměrně často, v klubu by to mohlo být ještě o něco intenzivnější než v Josefově.

LooMis: Tak jestli bych fakt něco z prodlouženého víkendového tria koncertů – 17/11 – Esoteric v Underdogs', 18/11 Horrible Creatures a spol. v Modré Vopici - chtěl něco fakt vidět, tak to jsou právě brazilští Krisiun. Uvidím, jestli se podaří stihnout. Ostatně - po 4 dnech spaní venku bych mohl vypadat velmi pralesně a zapadnout sem.

Sicky: Obě kapely naživo nářez, kdo rád rychlý death metal, ať neváhá.

pondělí 20. listopadu

LAIBACH (Divadlo Hybernia, Praha) – FB event

mIZZY: Laibach se vrací do Prahy, a jelikož je to teď v Hybernii na sezení, minimálně nehrozí, že tam nebude k hnutí jako posledně v Akropoli.

úterý 21. listopadu

OKER + PROCHÁZKA & BAGDASAROV (Punctum, Praha) – FB event

JSt: Oker je moc fajn klidná norská věc, naposledy tu hráli před Supersilent, z čehož logicky nikomu nemohlo zůstat v paměti vůbec nic, takže se nabízí reparát. A speciálně Bagdasarov teď prý má připravený hodně zábavný elektronický set.

středa 22. listopadu

UFOMAMMUT (007 Strahov, Praha) – FB event

mIZZY: Posledních několik alb Ufomammut mě nechává docela klidným, X jejich koncertů jsem vynechal, ale jelikož na Sedmičce bude jejich psychedelický stoner/sludge solidní náhul, tak bych na ně po delší době klidně zašel.

Sicky: Italové se vrací do ČR, tentokrát zahřmí v 007, špunty do uší pro jistotu sebou.

čtvrtek 23. listopadu

EREB ALTOR + ENISUM + DARK SEAL (Modrá Vopice, Praha) – FB event

vihkav: Ereb super loni, Enisum super z nahrávek, DS uvidíme. Asi se stavím.

pátek 24. listopadu

WWW + PJONI + ISAMA ZING (Meetfactory, Praha) – FB event

mIZZY: Prý poslední letošní pražský koncert, kde WWW zahrají i nějaké nové skladby z chystaného alba.

MASTER BOOT RECORD + AROTTENBIT (Chapeu Rouge, Praha) – FB event

Sicky: Podivnost, electronic metal, zajdu asi ze zvědavosti.

čtvrtek 30. listopadu

MISÞYRMING + DARVAZA + HELLERUIN + WRANG (Futurum Music Club, Praha) – FB event

Dantez: Hezká, už poměrně ověřená soupiska. Islandské běsy od Misthyrming, černý okultnem a rock n’ rollem říznutý black metal od Darvaza s tahounem Wraathem a finále v podobě The Silver Chalice: jedním z nejlepších black metalových songů vůbec. Wrang neznám, zato Helleruin sklízejí za své živé a živelné vystupování vycházející z Taake a Mgla jen chválu.

mIZZY: Mišpyrming jsem letos už viděl 3x, a vlastně až na ten úplně první gig, kde za to mohl hlavně zvuk, samozřejmě byli všude super. Rád si je dám tedy znovu, stejně tak Darvazu, která snad nebude hrát jen materiál z nudné řadovky na úkor dobrým EPčkům. Helleruin mě v Londýně rovněž dost bavili, takže se těším na nefestivalové repete.

Sicky: True black metalové klání, čekám kostýmy, masky, kosti, lebky, satanismus, prostě pořádný BM karneval, bude to legrace.

Vložit komentář

bizzaro - 24.11.23 17:52:42
Zítra v Lucerně Dirty Loops https://youtu.be/gYc5zrXC52k
Majkl by mel radost ;) Lindera obcas sleduju, nedavno featnul Owanemu a Jackovi https://youtu.be/kkmqgKAoB6s a tenhle jazzik je taky fajn https://youtu.be/9IF9Ls-f1Sw
Stana - 24.11.23 09:39:09
Zítra v Lucerně Dirty Loops https://youtu.be/gYc5zrXC52k
brutusáček - 22.11.23 21:01:23
Föllakzoid dobrý, škoda že už je to víc "techno" paní tam nasmyčkuje pár rifů a do toho jede zbytek, pořád hodinu přesnej bubeník, dřív to ale byl víc ten space rock, víc písničky které měly ten bonus smyčkovanýho dramce, to už není, ale taková je i nová deska, kterou přehráli.
onDRajs - 20.11.23 15:44:40
Nejde někdo na ty Krimsoňáky? Bral bych tu knihu, online jsem to nenašel.
mIZZY - 20.11.23 01:08:54
V Black Psu jsem sice nebyl, ale za mě teda nejlepší koncert Esoteric učitě. Mnohem lepší než loni (a nejen díky délce, taky jsem u merche Gregovi říkal, ať ani nepočítá s tím, že budou hrát jenom hodinu :) ). Říkali teda, že budou hrát úplně jiný věci, než hráli minule, což není pravda. Culmination aji Disident loni hráli, ale tady to fakt zvukově aji prostorem a vlastně i davem sedlo mnohem více. Circle na začátek hodně super, druhý song (údajně) Beneath This Face pak byl teda podstatně slabší, ale zbytek teda top. Než Silence mě teda hlavně odpálily závěry Culmination a přídavku Disident. Nakonec místo hodiny nějakých 75-80 minut, ale uteklo to jako nic. Klidně bych snesl ještě další hodinu.
Sachet - 19.11.23 16:08:57
Esoteric v pátek set jak víno, mj. naprosto perfektní výběr skladeb. Vrcholem večera pro mě tentokrát překvapivě nebyla Circle (přestože jsem hodně rád, že jí dali), ale ten postupnej, táhlej sestup do nicoty v Silence, tam jsem byl fakt úplně "jinde". A vděk, za to, že přidali / přetáhli - gradující závěrečná část Dissident vrchol č. 2. Čistě subjektivně mě to sedlo možná ještě o fous víc, než tehdá v Black Psu (přestože ještě nějakejch 15-20 min. navíc bych si i dokázal představit)...
k.eight.a - 10.11.23 19:24:24
Nějak Vám uniklo, že včera v Hells Bells hráli Rebaelliun => http://bandzone.cz/akce/533842 "Schváleno" účastí Coronera, Zmetka, Žláby, Seppa a dokonce i goRRRe abRRRa. :-)

Zkus tohle