Říjnové koncerty 2023

Článek

V říjnu se nejvíce těšíme na návrat Prague Death Mass po dlouhých sedmi letech a taky na hlukový výplach na Hlukovæ Mysteria.

V průběhu roku 2017 jsme začali vydávat články zaměřené na koncerty měsíce. Jaký je jejich účel? Samozřejmě informovat o koncertech a festivalech. Na rozdíl od Alba měsíce se však nezabýváme akcemi, které jsme již absolvovali, ale píšeme o těch, které nás následující měsíc čekají a proč se na ně těšíme.

Níže můžete najít několik dle kalendáře seřazených tipů, které mají Marasťáci v hledáčku.

pondělí 2. října

RUMP STAKE + ZUSTAND D (Potrvá, Praha) – FB event

JSt: Mark Morgan ze Sightings plus norský experimentátor Gaute Granli = Rump Stake, bude to myslím velká zábava, kde se opravdu kvalitou obou účastníků sčítají.

úterý 3. října

SONITUS #69: RIEN VIRGULE + ANDRÁS CSÉFALVAY (Punctum, Praha) – FB event

AddSatan: To divnější, temnější z francouzského popu a šansonu (Catherine Ribeiro, Brigitte Fontaine) po srážce s (post-)industriálem, synťáky (Throbbing Gristle, The Legendary Pink Dots?), elektrickými varhanami, „kraut“ psychedelií a musique concrète. Vzdáleněji to někdy připomene i nejvíc písničkové polohy Menace Ruine, nebo Diamandu Galás (mj. na Saint of the Pit). A bratislavský divno-melancholický písničkář.

JSt: Dvakrát zvláštní písničky, z toho jednou klaustrofobně psychedelické a vrstevnaté a podruhé lehké, melancholické a naprosto průzračné. Hodně osobité věci, které u nás nehrávají.

KEN MODE + FANGE (Ostpol, Drážďany, Německo) – FB event

mIZZY: V reportu z Roadburnu mě Umrlec svým popisem koncertu KEN Mode tak nalákal, že se s ním na jejich hlukový námrd rád pojedu do Drážďan podívat.

čtvrtek 5. října

THE SHELL COLLECTOR + BETWEEN THE PLANETS (Klubovna, Praha) – FB event

LooMis: Rozehřívačka na páteční Vopici v doprovodu německých The Shell Collector.

bizzaro: Berlínská djenty progárna The Shell Collector se zastaví i v dejvický Klubovně, a s Betweenama!

pátek 6. října

PRIMORDIAL + PARADISE LOST + OMNIUM GATHERUM + HARAKIRI FOR THE SKY (MeetFactory, Praha) – FB event

vihkav: No jo, za Paradise Lost dám i to líťo. Navíc jsem zvědav, jestli to na Primordial bude konečně zvukově štimovat, protože studiové tvorbě není moc co vytýkat.

Sicky: Docela nabušená sestava, kdy každá z kapel zaručuje alespoň dle studiové tvorby, kvalitu. Hlavně na PL, které jsem dost dlouho neslyšel, se docela těším. Doufám, že mě Nick nezklame.

NOMURA + BETWEEN THE PLANETS + NEWSPEAK (MusicClub Modrá Vopice, Praha) – FB event

LooMis: Djentující prog ve dvou dnech. Doma je rozděleno.

bizzaro: Tvrdá progy moderna vlítna do Vopice hned den po The Shell Collector. Djenťáci Nomura z Olmiku, šikovní moderňáci Newspeal z Valmezu a zas Betweeni!

STÍNY PLAMENŮ + SEKEROMLAT + SUKKHU + NARCOSA (Rock Cafe, Praha) – FB event

mIZZY: Členové Sekeromlat pořádají tuto primárně BM sešlost, která je spojená i s benefiční akcí.

sobota 7. října

NADAH EL SHAZLY & ELVIN BRANDHI: POLLUTION OPERA (A/V) FEAT. OMAR EL SADEK + FREDDY RUPPERT (GAMPA – Galerie města Pardubic, Pardubice) – FB event

AddSatan: Elvin Brandhi, která mj. zaujala extrémními i avant-pop vokály na letošní desce Ziúr, spojila síly s Egypťankou Nadah El Shazly a projekcí Omara El Sadeka. Experimentální elektronika čerpající i z arabské/egyptské lidové hudby, post-moderní kvaziopera, zběsilá kakofonie atd. K tomu alternativní soundtrack k giallo hororu.

JSt: Tohle je prý hodně požehnané spojení, experimentální egyptská hudba plus moderní extrém.

ALCEST + HERETOIR + THE DEVIL’S TRADE + FVNERALS (Stormwerk, Drážďany, Německo) – FB event

vihkav: Ať si pičuje kdo chce, jak chce, whatever, Alcest mě naživo vždycky bavili a hlavně s výročím Écailles de Lune si milerád zajedu do Drážďan. Předkapely jsou navíc parádní, takže o to větší důvod nevynechat. Co konečně nějaká Praha?

SINKS + VČERA BYLO POZDĚ + ATOMIC CANDY CREEPS (Futra, Orlová) – FB event

Dantez: Přehlídka tuzemského skřípavějšího rocku v prostorách orlovské Futry. Sinks jsem zatím dosvědčil jen na větší stagi. V klubu jim to ale bude pravděpodobně slušet více.

VOYAGER (Futurum Music Bar, Praha) – FB event

LooMis: Zrušeno. Zdraví samozřejmě na prvním místě!

sobota 7. a neděle 8. října

HLUKOVÆ MYSTERIA (Underdogs a Punctum, Praha) – FB event

AddSatan: Svátek pro milovníky harsh noise wall, power electronics, extrémního free jazzu/improvizace a jiného radikálního a experimentálního rachocení. The Rita, Vomir, Black Leather Jesus, JSH, Kazehito Seki, Massola, Predskokan Otrok, trombónista Jan Jirucha, Martin Režný a spousta dalších z různých zemí a světadílů. Špunty s sebou (ale bývají i u baru).

JSt: Bude to klasicky naprosto šílené, žánry od jazz/improv věcí přes sound art po hluk, kterého je samozřejmě hodně. Vynikají klasici harsh noise wall The Rita a Vomir v neděli v Punctu.

mIZZY: Tato hluková sešlost vypadá naprosto super, satanužel tento víkend budu mimo Prahu. Doufám tedy, že stihnu aspoň kus nedělního programu.

neděle 8. října

DREAMCRUSHER + KILL ALTERS (Underdogs', Praha) – FB event

AddSatan: Aby toho hluku nebylo málo. Noise/power electronics/industrial v mutacích s technem, post-clubem, nebo hip-hopem.

JSt: Dreamcrusher jsou fajn, ovšem Kill Alters je hodně velká zábava, hysterický bordel, který funguje tak, jak by měly fungovat noise rocky, ale bez jejich klišé. 

GRAILS (MeetFactory, Praha) – FB event

AddSatan: Psych/prog/post-rockeři přijedou s novou deskou. Poslechnu, ale počítám, že stejně budou nejvíc opět makat starší fláky.

mIZZY: Na Dobešce se mi Grails hodně líbili, tak bych si je klidně dal znova, ale přednost dostane spíše hluk.

úterý 10. října

THE YOUNG GODS - PLAY TERRY RILEY IN C (Palác Akropolis, Praha) – FB event

AddSatan: Post-industriální interpretace kvltovní skladby jednoho z „největších“ klasických minimalistů. Lze mj. čekat proměnlivou hypnózu.

mIZZY: Na Wroclaw Industrual Festivalu, kde hráli Young Gods oldschool set, mě fakt bavili. Tohle asi vynechám, ale je mi jasné, že to bude i tak super.

THY ART IS MURDER + WHITECHAPEL + FIT FOR AN AUTOPSY + SPITE (SaSaZu, Praha)FB event

Sicky: Whitechapel mám rád a naživo si je dám s chutí. Zbytek nic moc, ale třeba překvapí.  

středa 11. října

CONAN + LORD DYING (Fléda, Brno) – FB event

Dantez: Akce ryze sludge-stonerového rázu jsou na území Česka stále poměrně raritní, co pak mimo Prahu. Už proto by měla stát návštěva zastávky Conan v Brně za zvážení. Masivní těleso, které se nebojí rychlosti (a občas dementních vokálů) prý tlačí naživo dobře: chvály vysekávali lidé, co je viděli na Brutalu i na Obscene. Ve vnitřních prostorách Flédy by to mohlo vibrovat hezky.

LUCIFUGE  + CRUZ (Klubovna, Praha) – FB event

mIZZY: Solidně zběsilý thrash black, s kterým jsme měli tu čest hrát v Rakousku a španělský death metal k tomu. V dejvické Klubovně bude nejspíše slušné peklo.

BASTARD GRAVE + TAEDIFER (007 Strahov, Praha) – FB event

mIZZY: A ve stejný den se navíc koná i tahle deathmetalová smršť. Bastard Grave jsem už sice párkrát viděl, ale tohle bude těžké rozhodování.

čtvrtek 12. října

DOPELORD + TRAHIR (Modrá Vopice, Praha) – FB event

Sicky: Poláci mají na svém kontě nejedno povedené album, počítám, že naživo to taktéž bude kvalitka.

THE SISTERS OF MERCY (Lucerna Music Bar, Praha) – FB event

LooMis: Britská ikona opět v Praze, nicméně nechám si tentokrát ujít.

sobota 14. října

HYMEN COLLECTOR FEST 2023 (Modrá Vopice, Praha) – FB event

vihkav: Dáme určitě, tradiční oslava Congenital Anomalies letos přináší jména, které mě po dlouhé době donutí dovalit. Budou přítomny oblíbené počiny z mého brutal-death období jako Craniotomy a Prolapsed, spolu s Horrible Creatures a nečekanými Bohemyst. Je čas si zavzpomínat si na doby, kdy bylo všechno ještě relativně v pořádku.

LooMis: Jaro i letos dokázal postavit zajímavou narozeninovou sestavu. Vedle nezbytných Congenital Anomalies určitě táhne trojice Bohemyst, Prolapsed a Horrible Creatures.

neděle 15. října

TANGERINECAT + VYMA ENAL + MAVKIN ČUHAJSTER (Rock Hill, Ostrava) – FB event

Dantez: Nevídaná avantgarda na ještě nevídanějším místě. Ostravský Rock Hill se v říjnu stane útočištěm dvojice tAngerinecAt, která se nebojí tahat inspiraci z temného folku, řízné elektroniky i rockové gotiky. Syntetické pulzy doprovodí uhrančivý vokál i melodické linky z hurdy gurdy. Ambientní doprovod rovněž neurazí.

středa 18. října

EMITER + SUBCURRENT + SHRIMP (Punctum, Praha) – FB event

JSt: Terénní nahrávky, abstraktní elektronika, sound art a rozšířené vokální techniky. Velmi svěží záležitosti.

středa 18. a čtvrtek 19. října

PJ HARVEY (Lucerna velký sál, Praha) – FB event

Dantez: Dvojkoncert Polly Jean se vyprodal lusknutím prstu. Není divu, jedna z nejvlivnějších písničkářek hudební historie špatné koncerty nedělá, permanentně mění autorskou podobu a od posledního českého koncertu nějaký ten rok rovněž uběhl. Obě štace hlásí vyprodáno. Není zde ale pochyb, že se s lístkama bude před vystoupeními vášnivě handlovat.

čtvrtek 19. října

COLLEEN + FARIDA AMADOU (MeetFactory, Praha) – FB event

JSt: Ta akce mi přijde čím dál bizarnější, ale tohle jsou dvě zajímavé české premiéry a zvlášť Colleen je skvělá. Na dalších večerech hrají Ambarchi a Fennesz.

RHYS FULBER + RANGELOVA + BOLEHLAV + ANGEL EPILEPSIA (MC Fabrika, České Budějovice) – FB event

bizzaro: Rhys je producent a muzikant z elektro-industrial scény. Znáte ho z Front Line Assembly, nebo ze spoluprací s Fear Factory, Nailbomb, Machine Head, Skinny Puppy a mnoho dalších. A Matty ho dotáhne do jiihočeský Fabriky.

pátek 20. října

SICK SINUS SYNDROME + IMPULSEALER + LAID TO WASTE + MOČOVÝ KHAMENI (Hospoda Kovárna, Želízy) – FB event

AddSatan: Zaujalo mě místo konání. V Želízech jsem byl xx-krát (Čertovy hlavy, Mordloch, Klácelka, Kokořínsko…), projížděl tamtudy xxx(x?)-krát a v téhle hospodě jsem byl kdysi s tamním myslivcem, kterého jsme si s jistou australskou lesbou stopli :). Takovouhle grindcore/thrash akci bych tam nečekal, ale zjevně se tam poslední 2 roky podobné akce pořádají („Na Kovárně to je nářez“). Jó, kdybych měl čas…

JEAN-LUC GUIONNET & SEIJIRO MURAYAMA (Punctum, Praha)

JSt: Dva klasici volné improvizace. Murayama hrál i ve Fushitsushe, ale tohle bude spíš extrémně klidné a soustředěné. Plus doufám, že k tomu potvrdíme hodně fajn současnou klasiku.

sobota 21. října

WELICORUSS + INNERSPHERE + NEUROTIC MACHINERY (Music Club JIŽÁK, Praha) – FB event

LooMis: Jako tady se mi to líbí hlavně od „special guest“. Takže Neurotic Machinery, InnerSphere a nakonec epičtí Welicoruss.

bizzaro: Welicoruss po dvouletý hibernaci s novou show, plzeňští Inner s novejma skladbama a k nim Neurotic Machinery. Na Jižáku.

pondělí 23. října

PANZERFAUST + AFSKY (Underdogs‘, Praha) – FB event

vihkav: Opáčko brutalovského atmoběsnění je obzvlášť ve zvukově kvalitním klubu celkem sázka na jistotu, navíc jsem konečně zvědav i na Dány.

mIZZY: Poslední nahrávka je pro mě dost nudná, ale ve Vopici, a hlavně na Brutalu mě Panzerfaust hodně bavili. Rád si tedy dám opáčko v Underdogs.

MARY HALVORSON & SYLVIE COURVOISIER (Jazz Dock, Praha) – FB event

AddSatan: Kytaristka & klavíristka, obě tu hrály v rámci Marathonu Johna Zorna. Dá se čekat standardnější i zajímavější, dekonstruktivní jazzové „pidlikání“, rozšířené techniky deformující zvuk (zejména kytary), radostnější i temnější, atmo-ambientnější polohy, kompozice i improvizace.

úterý 24. října

PANZERFAUST + AFSKY (Gwarek, Krakow, Polsko) – FB event

Dantez: Většinu uší desky Panzerfaust nesundávají. Tu samou skupinu ale kanadský kvartet naživo rozbil. Takže proč ne – hudba tlak má, byť se v ní občas moc proguje a opisuje. A za oltářem maskované deklamující dvoumetrové hovado prostě funguje. Afsky jako druhá skvadra do party rovněž neurazí. V Krakowě i v Prahé.

středa 25. října

L'ORCHIDÉE COSMIQUE + KLBK + SWEEPS 04 (Recykl Live Music Club, Praha) – FB event

AddSatan: Ambientní psychedelie, drone doom a ofenzivní poesie. Bych se konečně rád někdy do toho sklepení u Karlova mostu dostal, ale…

pátek 27. října

NIHILOXICA (Underdogs', Praha) – FB event

AddSatan: Propojení analogového techna a tribal housu s africkými rytmy a žánry. Nyege Nyege, Crammed Disc.

pátek 27. až sobota 28. října

PRAGUE DEATH MASS IV. (MeetFactory, Praha) – FB event

vihkav: Nemůžu úplně vyloučit svou účast, ale když nahlédneme do minulosti, byla za minulých ročníků, kdy jsem ještě neměl tak vyvinutý hudební vkus (no joke), soupiska mnohem lepší. Navíc bych spíše ocenil návrat do Futura, kde je kolem aspoň co žrát a člověk nemusí celé dva dny tvrdnout uprostřed ničeho. Každopádně i tak docela v pořádku a možná se zlákat nechám.

Dantez: Vrcholná oslava temnoty v rámci ČR za rok 2023. Na vrcholu trůnící Mare a… pak je to trochu jedno? Ani ne. BLZR, Djevel, avantgardněji a ambientněji pojatý doprovod, Můra na warm-upu nebo výlet do sedlecké kostnice. Bude zlo i trocha sataňizmu!

mIZZY: Tady není o čem, po dlouhých sedmi letech další ročník Prague Death Mass festivalu, jehož soupiska je opět solidně nabitá. Zlatým hřebem víkendu budou samozřejmě Mare, ale najde se i hromada dalších kapel, na které se hodně těším. Rád se opět nechám rozjebat sety Hell MilitiaDead Congregation. Djevel s Misotheist jistě budou výborní, Attila zde předvede svou vokální magii s Void ov Voices. Osobně se ale asi úplně nejvíce těším na opáčko Thy Darkened Shade a smrt v podání Dakhma. Čtvrteční warm-up, kde si zahrajeme s Můrou, bude jistě také zábavný.

sobota 28. října

ROME + BLIND RULER CURSED LAND (Underdogs‘, Praha) – FB event

vihkav: Máme tu sice jistý časový konflikt, ale rád bych konečně viděl i toto a vzhledem k nedalekému umístění od PDM jsem už s kolegy přemýšlel o dočasném přesunu. Grashův supportující akt naprosto správně.

ALE HOP + DISSENT ODDS + LUCTUS (Punctum, Praha)

JSt: Ale Hop (já vím, to jméno) je velice zajímavá kytarová abstrakce z Peru. Kompozice jsou dost nekonvenční, ale někde v jádru to jsou písničky, které jen operují na základě unikátní logiky.

neděle 29. října

DEUS (Rock Cafe, Praha) – FB event

Sicky: Inteligentní prog rocková pohoda v podání Belgičanů mě jako jejich fanouška láká hodně. Škoda jen toho termínu.

MARES OF THRACE + TARLUNG + THE HOWLING EYE (Modrá Vopice, Praha) – FB event

vihkav: Nečekaný objev jménem Tarlung v již zaniknuvším Mayapuru pod taktovkou Rotting BeetRoot byl v jednu ráno pro zbylé přeživší včetně mě velmi milým překvapením. Stonerový zážitek s kvalitním vokálem i kytarovým zvukem si s radostí zopakuji.

úterý 31. října

WOLF EYES & FRIENDS (MeetFactory, Praha) – FB event

AddSatan: Velké jméno experimentálního noise/industrial (rocku). Promo text mluví o „jedné z nejděsivějších a nejdivnějších kapel na světě“, což beru s velkou rezervou, ale kdo ví… bude Samhain/Halloween že jo.

Vložit komentář

AddSatan - 15.10.23 21:03:29
26.10. Daniel Meier + Sweeps04 (housle + kytara, experimental, drone doom, ambient, noise) Antilla + Nagel (basklarinet + kontrabas, improvizace, dark jazz, moderní klasika) Pisille (baskytara + modulární synth, drone improvizace) v Punctu: https://www.facebook.com/events/1358061711464581 30.10. The World of Beksiński v Krakově https://www.koncerty-beksinski.pl/?page_id=61&lang=en výstava a promítání obrazů s živou hudbou: Alfred Schnittke - Requiem Szymon Sutor - Sine Titulo
mIZZY - 09.10.23 23:45:01
Jsem šel v neděli na ty Hlukovae Mysteria. Uvidím, zda bude čas a chuť na full report, ale pičo, to byly výplachy! Nakonec jsem až na jediný set dal vše bez špuntů, což vydržet šlo, ale dom jsem došel pěkně vygumovaný. Od The Rita jsem upřímně čekal větší mordor. Bylo to sice dobrý a s performancí, ale to, co napálili Vilgoć, Vomir, SitbQ a JSH, bylo mnohem přísnější. Kazehito Seki opět super, ale na Hradbách Samoty asi ještě působivější, Secret(e) solidní hnus a asi největší překvapení bylo kombo sága a vokální/hlasové improvizace od Mat Pogo & Kryštof Pátra. První věc jsem nestihl, ale takhle vydatný a zároveň zajímavý noise večer se jen tak nevidí.
AddSatan - 09.10.23 21:47:02
19. 10. Zabloudil(a), Yarrdesh, Černá země v Recyklu: https://www.facebook.com/events/856513515788505
AddSatan - 04.10.23 10:54:06
v Punctu budou i další zajímavý akce, mj. 13. 10. Wrong x Řehole - Daniel Meier & Pavel Hlavatý (experimental housle, https://danielmeier.bandcamp.com/track/hodina-mezi-psem-a-vlkem) + ambienty timmi, Genpaff, Black Morava https://www.facebook.com/events/852388379575259 15. 10. Kabinet dr. Caligariho (1920) s živou hudbou George Cremaschi (kontrabas, elektronika) a Ingrid Frivold (trubka, elektronika, hlas) https://www.facebook.com/events/277630238423839/ 27. 10. Parasite Nurse / J H K / NBDY / Jonathan Bergen / Talk=Trouble / Säkkikangas + VJ JV - harsh / experimental noise https://www.facebook.com/events/2645425642263857/ 26.10. Tryptych (prog/jazz-rock, "dark fusion", ambient, improv.) v Čítárně Unijazzu https://www.facebook.com/events/1440371953475250 včera Rien Virgule hodně dobrý, lepší než z desky - mj. údernější, výraznější rytmika - skvělej bubeník - něco mezi free jazz/prog rockem a (martial) industrialem :), basovej buben používal i jako kotel - kopák odspodu + hrál paličkama nahoře + zajímavý / "strašidelný" zvuky při škrábání činelama o blánu bubnu jedna skladba mi trochu připomněla i The Moon Lay Hidden..., klávesák i řval a vydával zvuky přes tohle https://somasynths.com/pipe/ úplně á la Lustmord - Heresy 1 (používá to i raison d'etre) - byla i improv-dark ambient část, ale jinak dobrý, divný "synth-pop" písničky :), i ty, co mě na nahrávce bavily míň, tak živě lepší...
Baara - 29.09.23 16:10:37

Zkus tohle