Březnové koncerty 2024

Článek koncerty měsíce

Březen bude koncerty natřískaný! Meshuggah, Umbra Conscientia s Häxenzijrkell, Cryptopsy s Atheist, Hell Militia s Chaos Invocation a Enslaved jsou jen jedny z mnoha lákadel.

V průběhu roku 2017 jsme začali vydávat články zaměřené na koncerty měsíce. Jaký je jejich účel? Samozřejmě informovat o koncertech a festivalech. Na rozdíl od Alba měsíce se však nezabýváme akcemi, které jsme již absolvovali, ale píšeme o těch, které nás následující měsíc čekají a proč se na ně těšíme.

Níže můžete najít několik dle kalendáře seřazených tipů, které mají Marasťáci v hledáčku.

pátek 1. března

TENNEY: POSTAL PIECES (Divadlo X10, Praha) – FB event

AddSatan: Česká premiéra souboru 11 skladeb od Jamese Tenneyho v podání Garetha Davise (neasi), Daria Calderoneho, Elia Morettiho a dalších. Lze čekat převážně dronující, proměnlivý minimalismus, spektralismus, mikrotonalitu, meditaci - byť spíše disonantnější povahy.

sobota 2. března

CRYPTOPSY + ATHEIST + MONASTERY + ALMOST DEAD (Black Pes, Praha) – FB event

Sicky: Návrat death metalu do Klánovic je příjemná nostalgie. V kombinaci se zasloužilými žánrovými umělci se může jednat o príma večer.

bizzarroCryptopsy s Atheist v sobotu v Black Psu. Tam nechceš chybět.

LooMis: Zopakovat si Atheist po 18 letech na stejném místě? Lístek, mikina i triko nachystány, kontrola Zdeněk připravena!

DR: Kombinace nasypaného fičáku a jazz/thrash techniky je lákavá. Mám ovšem obavu o Atheist a jejich dost nahodilou sestavu. Jak to klučíkům vedle Kellyho zakladatele bude šlapat, je otázkou. Potěší i zmrtvýchvstání kultovního Black Psa. Takže?

brutusáček: Atheist mi do svaté trojky k Cynic a Pestilence chybí, poslední deska Cryptopsy drtí, dvě další kapely k tomu a po 10 letech nebo kolika v Black Psu. Začátek marze jak má být.

VOLE + FRISK + MÖRKHIMMEL + PROTIJED + DENIM (Underdogs, Praha) – FB event

mIZZY: Vole křtí novou desku Slibuji za všechny. Jelikož jejich prosincový koncert ve stejném klubu byl solidně našlapaný, je celkem jasné, že tohle bude taky skvělá párty. Další kapely rovněž vypadají slibně.

neděle 3. března

AKH IKHU: VAMPYR AV / LIVE SOUNDTRACK (Punctum, Praha) – FB event

AddSatan: Projekce na svou dobu (1932) avantgardního, surrealistického „hororu“ / ponuré filmové básně s expresionistickou hrou se stíny apod., který i dnes může místy navodit lehce zneklidňující pocity, které snad posílí živá hudba v podání elektrického violoncella a bicích se spoustou efektů.

pondělí 4. března

ORCHESTR BERG: SHELTER (DOX, Praha) – FB event

AddSatan: Česká premiéra celovečerního díla od zakladatelů Bang on a Can = Julia Wolfe, Michael Gordon, David Lang. Lze čekat propracovaný post-minimalismus, „nebeské“ souzvuky mj. 3 vokalistek, ale prý i rockové riffy.

úterý 5. března

LES HALLES + ROY WERNER + MARTIN ZVĚŘINA (Punctum, Praha) – FB event

AddSatan: Stoned to Death večírek. Ambient až méně kýčovitý, experimentálnější new age / exotica, využívající kromě synťáků i zvuky dechových nástrojů (flétny, saxofony, snad i klarinet, trubka?) terénní/přírodní nahrávky, trošku to připomíná i Arve Henriksena a Jona Hassella. V případě Wernera i zvláštní rytmy na vibrafon, zvonky apod., Zvěřina bude spíš noise/drone.

JSt: V trochu klidnějším březnu si rád dám tohle, bastardizovaný new age, psychedelické idylky, pastorální synťáky.

čtvrtek 7. března

LEPROUS + THE HIRSCH EFFEKT + FIGHT THE FIGHT (Szene, Vídeň, Rakousko) – FB event

vihkav: Už jsem nalomen kvůli Leprous i cestovat, ale uvidíme, snad se poštěstí i někde v létě. Po posledních klubových výkonech progresivních Norů vůbec není o čem – je to lepší a lepší. Chtělo by to zase Prágl.

pátek 8. března

MESHUGGAH + THE HALO EFFECT + MANTAR (Forum Karlín, Praha) – FB event

Sicky: Nejsem nijak extra velký fanoušek švédských ukrutňáků, nicméně na BA jim to hrálo velmi, velmi dobře. Rád si tedy dám po krátké době repete. 

bizzarroTre Kronor v hale s novinkou Immutable, škoda proti nim těch Botch, které člověk možná u neuvidí?

mIZZY: Jelikož jsem loňský Brutal vynechal, tak si na Meshu do jednoho z nejlepších koncertních sálů u nás rád zajdu. Počítám, že to bude ještě o poznání lepší než posledně v Roxy.

LooMis: Na druhé straně Prahy ve stejný den Botch, nicméně tady taky není co řešit. Oko nachystáno. A na staré In Flames jsem zvědav.

DR: Co k tomu říct? Očekávám klubovou audiovizuální show roku! Doufám, že zvuk bude vraždit.

brutusáček: ANO, koncert roku. Meshuggah pro mě po desáté, loňské vystoupení na Brutal Assaultu byl jednak jeden z topů a jednak můj největší osobní koncertní bizár roku. Letos to bude na jiné a enormní natěšení kazí jen Botch ve stejný večer, ve stejném městě.

Doporučuje také JSt.

DRUTTY + ANURRN + NAV (Rock Hill, Ostrava) – FB event

Dantez: Trojice kapel, jedna zastupující grunge, druhá sludge, třetí black metal. Z barvitého večera  nejvíce lákají jindřichohradečtí NAV, kteří se s poslední deskou posunuli blíže ke zvuku s větší porcí charakteru. 

BOTCH + GREAT FALLS (MeetFactory, Praha) – FB event

vihkav: No do hajzlu, koncert roku třeba?! Možná nejlepší mathcore banda v historii po dvaceti letech sebrala morál koncertovat (tentokrát i po Evropě), než se na to zase vysere. Doufám v nejkvalitnější průřez, který hráli v prosinci po Americe, ale zase nemají tolik materiálu, aby to nevyšlo. Uvidím, zda to bude natolik legendární, abych dva dny nato ještě vyrazil do Chemnitzu. Nic proti koncertu Meshu, kor ve Fóru a s Mantar, ale tady je to jasný. Křížení je každopádně škoda.

sobota 9. března

HELL MILITIA + CHAOS INVOCATION + STÍNY PLAMENŮ + MALLEPHYR (Underdogs, Praha) – FB event

Dantez: Obnovená Hell Militia se na čtvrté Prague Death Mass zasloužila o nejlepší koncert prvního dne, Chaos Invocation dělají standardně dobré desky, koncerty tudíž mohou materiál posílit. Mallephyr jsou jednou z nejlepších tuzemských živých kapel. Minimálně Pražáci by tady měli být. 

vihkav: Kdo prohloupil a nezvládl PDM (třeba já), má další šanci u nás uvidět francouzskou blackovou sbíječku. K tomu se rád po dlouhé době zase nechám unést všemi známým skvostem jménem Mallephyr, jenž je vždy schopen koncert naprosto ovládnout, ať hraje po boku kohokoliv.

mIZZY: Tvle, tak neasi. Hell Militia to na PDM totálně rozjebala a jelikož vím, že v malých klubech ničí ještě víc, návštěva Underdogs je jasná povinnost. Chaos Invocation jsem ještě live neviděl, takže se na ně taky dost těším. A tuzemský support rovněž parádní. Tohle bude krásný večír!

brutusáček: Akce nesoucí název „Second Coming of the Pigs“, což teda nutno říct hodně černých pigs, ve sklepě Smíchova bude černo.

úterý 12. března

MARK FELL & OKKYUNG LEE + STŘED SVĚTA (ARCHA+, Praha) – FB event

AddSatanVětší jméno experimentální (post-)taneční hudby, IDM, glitche, elektroakustiky apod. (spolupráce mj. s Ambarchim, Guthriem atd.) v kolaboraci s violoncellistkou – současná „klasika“, improvizace, noise apod.

JSt: Okkyung Lee patří mezi naprostou špičku improvizujících violoncellistek, dokáže hrát extrémně vynalézavě, divoce, ale zároveň i v nejabstraktnějších polohách dokáže držet pozornost, Mark Fell je klasik konceptuální elektroniky, ovšem koncept u něj zpravidla pořád znamená brutální rychtu. Očekávání jsou velká.

čtvrtek 14. března

MEGELNYK + NĀV + KAOSQUAD (007 Strahov, Praha) – FB event

mIZZY: Koncerty Kaosquad bývají vždycky solidní sekec. Když bude čas, tak na ně na kopec rád zajdu. Náv budou určitě taky v poho.

pátek 15. března

FEAR OF THE FUTURE VOL. 3 (Rock Hill, Ostrava) – FB event

Dantez: Vajolenti dělaj gig! Na třetím ročníku akce, která oslavuje svěřepou nezrádnost řádného riffu vystoupí Abominated z Polska. Kapelu zaštítěnou labelem Godz of War podpoří Life Disappointment a Deviance z Brna. A Vajolenti taky zahrajou, žejo.

JON COLLIN + KOROZE + CMITER (Punctum, Praha) – FB event

JSt: Tentokrát to dělají Stoned to Death, ale první koncert Jona Collina pořád patří k tomu nejsilnějšímu, co jsme kdy dělali. Abstraktní kytarový expresionismus.

pátek 15. až sobota 16. března

CREATURES MEETING III. (Futurum, Praha) – FB event

Sicky: Zajímavě namixované akce, kdy mě láká zejména páteční večer. Neurotic Machinery, Exorcizphobia a hlavně Pikodeath, kteří teď mají super fazónu.

bizzarro: Třetí ročník akce Horrible Creatures, tentokrát dvoudenní a s osmi kapelami!

neděle 17. března

BORN OF OSIRIS + ATTILA + AVIANA + CROWN MAGNETAR (Rock Café, Praha) – FB event

bizzarro: Večer plný moderny, coru, breakdownů a matiky, ale i klávesových podkresů.

pondělí 18. března

ENSLAVED + SVALBARD + WAYFARER (Futurum, Praha) – FB event

AddSatan: Enslaved jsem živě neviděl skoro 9 let, v klubu nikdy, loňská deska mě zase převážně baví. Nedávno hráli živě celé Below the Lights, tak trošku naivně doufám, že by z něj mohli zahrát… třeba 3 skladby, nebo minimálně The Dead Stare a Havenless, které běžně hráli loni. Tak snad…

Sicky: Zajímavá kombinace kapel, kdy mě předkapely zajímají výjimečně možná víc než hlavní hvězda.

mIZZY: Enslaved jsem mimo Brutal snad nikdy neviděl, takže jejich klubovku určitě nevynechám. Navíc jsem docela zvědavý na srovnání jejich standardního tour setu vs. přehrání celého Frost, což uvidím pro změnu v Bergenu na Beyond the Gates.

DR: Enslaved u nás v klubu už dlouho nehráli. Škoda, že si speciální sety ze své bohaté historie syslí na daleké festivaly...

pátek 22. března

CAMPAIGN FOR PUTTING GRINDCORE BACK TO BASEMENTS (Rock Hill, Ostrava) – FB event

Dantez: Grindcore zpět do pokojíčků a do sklepů, tam kde začal, kde se nejvíce kultivovala poctivost a oddanost. Sick Sinus Syndrome na nostalgickou kampaň přizvali oldschoolové Močáky a ultrarychlou jednotku Lycanthropy. 

ZMARŁYM + MOORAH + OUTWARD +BJES (Modrá Vopice, Praha) – FB event

vihkav: Bude fajn si znovu s Outward po čtvrtletní pauze zahrát v rámci této soupisky, a to s pozměněným setlistem. Moorah také představí nový materiál z chystaného alba, zatímco od Bjesu snad můžeme čekat (ne první) představení pěkného debutu Končina. Se Zmarłym jsme navíc hráli ve Varšavě a díky přehnaným pozitivním dojmům byli pozváni na tuto akci. Určitě se přijďte mrknout.

sobota 23. března

UMBRA CONSCIENTIA + HÄXENZIJRKELL + ULTIMA NECAT + VOLUPTAS(Underdogs', Praha) – FB event

AddSatan: Soutěž kapel o nejhůř zapamatovatelný/se píšící název? 1. místo = Häxen…(znova to psát nebudu), jejichž hypnotický, dronující, ale někdy i sypající black/doom witches sabbath metal fungoval loni ve Vopici převážně dobře, počítám, že v Underdogs' to bude ještě lepší. A Voluptas (2.-3. místo?) se tentokrát pokusí o trošku více sypací a méně brnkací set, já doufám i v méně zamlžený, ať si zase nevytrhnu kabel z basy (pak se v tý mlze i blbě hledá) a bubeník lépe uvidí kde má bubny a pivo.

DantezUmbra Conscientia vycházejí zpod slupky anonymity. Svůj black metal vycházející z ortodoxnějšího pojetí žánru představí po boku okultního, Cultes des Ghoules-inspirovaného majstrštyku Häxenzijrkell.

mIZZY: Nejlepší současná německá BM kapela se vrací do Prahy a jsem celkem rád, že po koncertu, co jsme pořádali s Můrou, si s něma opět zahrajeme, jen tentokrát s Voluptas. Na Umbra Conscientia, jakožto jednu z nelepších nových Terratur Possessions kapel, se taky dost těším, a Ultima Nechcat snad taky nebude blbost.

brutusáček: Smíchov bude v březnu černý!

Doporučují také vihkav a JSt.

CATTLE DECAPITATION + SIGNS OF THE SWARM + 200 STAB WOUNDS + VOMIT FORTH (Meetfactory, Praha) – FB event

Sicky: CD bych si dal rád a s chutí, nicméně zde mě množství předkapel a neoblíbená Meetfactory trochu odrazuje, ale zase je to sobota, tak by to mohlo klapnout.

bizzarroCattle loni nahráli jedno z nej alb a doporovod aktuální deathcore smetánky, především SotS, je asi pro večerní plán bez debat lákavý.

LooMisCD mě poslední deskou Terrasite nadchli, ale jsem trochu skeptický k předkapelám. Nechávám si zatím otevřené, ale jelikož druhý den je taky hudba…

neděle 24. března

ORBIT CULTURE + DEFECTS (Palác Akropolis, Praha) – FB event

bizzarro: I desku Orbit Culture jsem měl v loňském topu. Jejich hvězda stoupá a koncert se tak přesunul i do většího - do Akráče.

LooMis: Švédský měsíc s Praze budou totiž tvrdit i melo/death hitmakeři Orbit Culture. Zájem o ně stoupá, což potvrdila i změna lokace do Paláce Akropolis (odkud vystrnadili Filter do původních prostor Futura).

pondělí 25. března

GAMA BOMB + REZET (Modrá Vopice, Praha) – FB event

LooMis: Jako záložní variantu, v případě nevybouření se o víkendu, by tihle irští fofrníci mohli parádně zafungovat.

Brutusáček: První jarní thrash metal!

čtvrtek 28. března

BÖHREN & DER CLUB OF GORE (Palác Akropolis, Praha) – FB event

Dantez: Nejlepší a nejkonzistentnější zastupitelé jazz-noiru v pražské Akropolis. Hloubavý a pomalý soundtrack k čumění do tmy. Nejen pro fans filmu noir, Lynche a Badalamentiho. 

mIZZY: Je to už skoro pět let, co byli Bohreni naposled v Praze. Tehdy mě fakt bavili, takže si je určitě rád zopakuju. Asi netřeba očekávat, že by to nebylo parádní.

brutusáčekDoom jazz opět v Praze.

ELBE + TENGRI + NUUMMITE (Klubovna, Praha) – FB event

bizzarro: Večer post nálad a atmosfér, ať už doomových, blackových nebo folkem doporovázených.

pátek 29. března

NAURRAKAR + SEKEROMLAT + NÁMÖL + SUKKHU + DYMNA LOTVA (Modrá Vopice, Praha) – FB event

vihkav: Další ponurá seance přelévaná shnilým vaječným likérem za doprovodu poctivých blackařinNukleární, syrové i pohlcující zlo na jednom místě zajištěno.

JUDAS PRIEST + SAXON + URIAH HEEP (O2 arena, Praha) – FB event

LooMis: Tři britské legendy na jednom pódiu, přičemž první dvě stále dokáží výrazně promlouvat do žebříčků (včetně našeho redakčního). A jestli se nepletu, je vyprodáno.

sobota 30. března

THY CATAFALQUE + THE ANSWER LIES IN THE BLACK VOID (Kasárna Karlín, Praha) – FB event

bizzaroTamás s Thy Catafalque u nás konečně na sólo koncertu, v Kasárna!

mIZZYThy Catafalque poprvé v Praze! Původně to vypadalo, že ten den budu mimo ČR, ale nakonec chybět nebudu. Na Brutale to bylo fajn, v Budepešti parádní, následně v Bratislavě spíše takové slabší karaoke, ale počítám s tím, že bez ohledu na to, jaké songyzahrají a jak jim to klapne tentokrát, zábavné to bude tak jako tak.

Vložit komentář

AddSatan - 15.03.24 16:31:00
ad Enslaved - vypadá to, že by mi odhad/přání 3 skladeb z BtL mohl vyjít: https://www.setlist.fm/setlist/enslaved/2024/la-machine-du-moulin-rouge-paris-fr někde hráli i Ruun místo As Fire Swept... ale to by mi asi ani nevadilo, protože jsem si jí užil na BA 2015 a Ruun jen kdysi dávno tamtéž (07?) fest zlitej (zhulenej a možná i zhoubičkovanej :)) ), nebo Return to Yggdrasil, Fenris, Loke taky dobrý ... škoda, že z novinky nehrajou Caravans... naopak bez Homebound, Sequence i Allfǫðr Oðinn (a drum sóla) bych se obešel, ale i tak to vypadá na možná nejlepší setlist, se kterým je bylo možný v poslední xx letech v ČR a okolí vidět (?) (samozřejmě si umím přestavit mnohem lepší https://www.setlist.fm/setlist/enslaved/2016/bla-oslo-norway-73fbeec9.html jsem se měl tehdá hecnout a fakt letět, letenky byly asi za 500)
brutusáček - 03.03.24 00:40:00
Atheist geniální, Cryptopsy přehnanost :D
onDRajs - 29.02.24 10:33:00
Koukal jsem na setlist Cryptopsy z Polska a... je přinejmenším zvláštní. Pět věcí z None So Vile, zbytek nové věci (obě EP a loňská deska), z epochálních alb (Whisper Supermacy, and Then You!ll Beg) - který jsou dodnes etalonem současného tech/death/grindu nic. Ne že by na to neměli, ale oni to prostě s jednou kytarou neuhrajou. Atheist vypadají OK.
jana.h.stillerova - 28.02.24 10:10:00
koncert v Kamenici bude začínat dřív a končit 21:30 kvůli fanouškům z Drážďan a Lipska, tak dobrý i pro Čechy
Stana - 28.02.24 09:19:00
Absolutně nechápu ten support Meshu, to je nějaká recese nebo? Lístek samozřejmě mám a těším se. Na meshu. Rád bych Botch potom dal v kamenici.

Zkus tohle