Album roku 2023

Článek

Finální zúčtování Léta Páně 2023 nadešlo. Z příšeří pohřebního ústavu se line vůně krajní podivnosti a chrt skrytý v temnotě není tím, čím se zdá být. Běsnění počíná.

Než se pustím do finálního bilancování, několik čísel za rok 2023.

Celkem jsme zveřejnili 118 recenzí desek a sedm filmových tipů. Tradičně nejaktivnější v této kategorii byl specialista na černý kov vaněna (28 hlavních + 2 doplňující recenze). Následuje Kotek (25 + 0), Dantez (16 + 2) a AddSatan (13 + 0), onDRajs (12 + 1) a sicky (11 + 1). Aby byl výčet úplný, tak mIZZY a vihkav shodně (4 + 0), stejně jako LooMis a Radek Chlup (2 + 0) a premiéru (a snad ne derniéru) si připsal s jedním příspěvkem Bejv. 7 filmových recenzí tradičně napsala baara.

Nelenili jsme ani v příspěvcích z koncertů a festivalů. S touto kategorií úzce souvisí upoutávky na chystané koncerty, které dozoruje mIZZY.  Celkem jsme za rok 2023 přinesli reportáž z 89 živých akcí. Tradičně nejobsáhlejší pozornosti, po jednotlivých dnech, se kupodivu nedočkal Brutal Assault, na kterém se podíleli MXL, vihkav, sicky, Dantez, DarkXane, vaněna, ale i bizzaro a brutusáček. Středobodem reportů však byl náš blackmetalový Mareko Pollo mIZZY. Podle výše zmíněného systému (hlavní autor + další názor) naprosto dominuje skórem (30 + 2). V pozadí pak klopýtají vihkav (15 + 10), sicky (12 + 6) a MXL (10 + 6) a s dalším odstupem vaněna (5 + 3), onDRajs (4 + 1), Dantez (3 + 6), LooMis (3 + 3), AddSatan (3 + 2), DarkXane (1 + 6), Radek Chlup (1 + 2), Baara (1 + 1), umrlec (1 + 0) a svou troškou do mlýna (0 + 1) přispěli Antares, piTRs, bizzaro a vyčerpávajícím odstavcem o Meshuggah na BA brutusáček.

Rozhovory jsou tentokrát 4 a výhradně se věnující CZ scéně – Master’s HammerDestroy!Morthymer a Arkham Productions, kteří se starají o KAL stage na Brutalu.

Páteřním projektem pro finální bilancování jsou nicméně Alba měsíce, statistika je pouze pro desky, které vyšly v roce 2023. V průběhu roku se zapojilo celkem 21 redaktorů, kteří doporučili téměř 550 desek. Nejvíce do bilancování přispívali sicky (96), vaněna (93) a Dantez (90). Za nimi pak mIZZY (70), bizzaro (66), AddSatan (64), brutusáček  (59), vihkav (51), JSt (36), Kotek (34), LooMis (33), onDRajs (27), piTRs (27), Baara (24), DarkXane (21), Herelson (20), MXL (20), Radek Chlup (20), Gába (16), Kory (11), Kuba (11).

Už předchozí roky ukázaly, že drtivé vítězství v rámci jednoho měsíce není na konci roku jistotou, že si na desku vůbec někdo vzpomene. A naopak - postupné, opatrné a několikaměsíční penetrování sluchovodů sklízí úspěch. Pročež, pár (třeba snad) zajímavých postřehů z jinak nudných statistik, jelikož indicie, jako vždy, tam jsou.

-       leden famózně odstartovali OBITUARY - Dying of Everything, když dostali rovných 8 hlasů a nikdo už je do konce roku nepředstihl

-       po 7 hlasech si odnesli CATTLE DECAPITATION - TerrasiteCRYPTOPSY – As Gomorrah Burns, DØDHEIMSGARD - Black Medium CurrentHAKEN - Fauna a IMPETUOUS RITUAL - Iniquitous Barbarik Synthesis

-       6 hlasů nasbírali ALKALOID – Numen, BLUT AUS NORD - Disharmonium – Nahab (minulý rok v jednom měsíci s 9 hlasů pro Disharmonium – Undreamable Abysses), CANNIBAL CORPSE – Chaos Horrific,GOROD – The OrbMARDUK – Memento Mori a TESSERACT - War Of Being

-       5 hlasů skončilo u CRUCIAMENTUM - Obsidian RefractionsENSLAVED – HeimdalFORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt, KATATONIA - Sky Void of Stars, MORTHYMER - Pedagog, OVERKILL – ScorchedPERIPHERY – V: Djent Is Not A Genre a URFAUST – Untergang

-       4 hlasy dostali AHAB  - The Coral TombsENTHEOS - Time Will Takes Us All, GODFLESH – Purge,METALLICA - 72 SeasonsNIGHTMARER – Deformity Adrift, SADUS - The Shadow Inside, SOMNUS AETERNUS – A Nightmare Lit by a Dying Star, THANTIFAXATH - Hive Mind Narcosis

Vícekrát se do TOPu měsíce dostali ENSLAVED – Heimdal (5 + 2 – březen + duben), FDK - Sunlight (2 + 3 – leden + únor), KATATONIA - Sky Void of Stars (5 + 2 – leden + únor), KHANATE - To Be Cruel (3 + 2 - květen + červen), METALLICA - 72 Seasons (4 + 2 – duben + květen), RUÏM – Black Royal Spiritism - I. O Sino da Igreja (3 + 2, květen + červen), SUFFOCATION - Hymns from the Apocrypha (3 + 2, listopad + prosinec), THE ZENITH PASSAGE - Datalysium (3 + 2 – červenec + říjen), UNPROCESSED - … And Everything in Between (2 + 2, listopad + prosinec.

EP s nejvíce poslechy mají SUPREME CONCEPTION - The Post​-​Humanist Delusion (1 + 2 – říjen a listopad) a BETTER LOVERS - God Made Me An Animal (červenec).

A seznamech lze nalézt i kapely, které toho za rok stihli vydat víc, než jednu desku - ESOCTRILIHUM – Funeral a Astraal Constellations of the Majickal Zodiac a KING GIZZARD & THE LIZARD WIZARD - The Silver Cord a PetroDragonic Apocalypse; or, Dawn of Eternal Night: An Annihilation of Planet Earth and the Beginning of Merciless DamnationKRALLICE - Porous Resonance Abyss a Mass Cathexis 2 - The Kinetic Infinite a REUERORUM IB MALACHT – Aieganzes Aigonzis : Angels of God, resp. REVERORUM IB MALACHT – Kyrie Eleison. Tr(i)umfují ovšem HOPLITES -  ὉΠΛΊΤΗΣ - ΤρωθησομένηΨευδομένη aἈντιτιμωρουμένη.

A kuriozitou je i 2x stejný název alba - Memento Mori si zvolili MARDUK a DEPECHE MODE.

Pozorné oko čtenářovo jistě popatřilo jména z tuzemské scény. Zde tedy výčet měsíčních nejúspěšnějších: FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt (5 + 1 - duben + květen), MORTHYMER - Pedagog (5 + 1 – listopad + prosinec), SOMNUS AETERNUS - A Nightmare Lit by a Dying Star (4 + 1 – říjen + listopad),SOMNIATE - We Have Proved Death (1 + 3 + 1 - červen + červenec + srpen), FDK – Sunlight (2 + 3 - ledenúnor), EXORCIZPHOBIA - Spiritual Exodus (2 – září), PAN LYNX – Kdo se bojí, musí do lesa (2 – říjen), J.A.R. - Jezus Kristus Neexistus?  (1 + 1 – červen + červenec) a EP SUPREME CONCEPTION - The Post​-​Humanist Delusion (1 + 2 – říjen + listopad).

Jako smolaři roku se jednoznačně jeví OVERKILL – Scorched – duben 5 hlasů / 0 (bez zmínky ve finálním zúčtování). 4 hlasy / 0 mají i tuzemští SOMNUS AETERNUS – A Nightmare Lit by a Dying Star. 4 / 1, tedy aspoň jeden čestný redaktorský hlas do TOPU dorazil pro URFAUST – Untergang a SADUS - The Shadow Inside. Poměrně velké pády v počtu hlasů ale potkaly velká jména jako CANNIBAL CORPSE – Chaos Horrific – (6 / 2), IMPETUOUS RITUAL - Iniquitous Barbarik Synthesis (7 / 3) nebo OBITUARY - Dying of Everything (8 / 4).

A tím se tedy pomalu dostáváme k žebříčku za rok 2023.

TOP 2023

22 redaktorů vyslalo do žebříčku Alba roku 2023 na 224 adeptů z nichž 74 dostalo 2 a více hlasů. Konkrétně 41 kapel 2 hlasy, 12 kapel 3 hlasy, 8 kapel 4 hlasy. Za 5 hlasů se bralo hromadné 3. místo a podělily se tu 2 kapely, 6 hlasů posbíraly 4 kapely a 5 kapel se porvalo na prvním místě o celkové umístění. A bylo to drama do poslední chvíle.

V rámci výpočtu definitivního pořadí, v případě rovnosti hlasů, bylo postupováno následovně a pořadí desek je tedy (snad) spravedlivé:

-       limit na počet desek do TOPu byl 21, lhostejno, zda-li v pořadí či abecedně. Následně došlo k sečtení hlasů pro jednotlivé desky a v rámci stejného počtu hlasů došlo k procentnímu přepočtení na 1 hlas. 

-       pokud se kapela např. umístila na 2., 4., 17. a nebodovaném (abecedním) místě např. 10 desek, získala v kategorii 4 hlasů 7,125 bodů ( (2+4+17+5,5)/4). Pokud redaktor hlasoval formou „top / podtop / nutno zmínit“ apod., kapely v těchto „blocích“ dostaly stejný počet poměrných hlasů v rámci pořadí, ve kterém se nacházejí. Pokud takovýto „blok“ překročil hranici 21, další kapely jsem v TOPu nezohlednil, ale najdete o nich aspoň zmínku pod žebříčkem v rámci vysvětlení.

-       v případě stejného bodového zisku je dalším kritériem větší počet hlasů v Albu měsíce, lepší umístění v Albu měsíce případně lepší hodnocení v recenzi. 

Ale! Aby vše nebylo až tak jednoduché, máme zde i tzv. Bludišťáka – hlas pro desku, která přinesla spíše zklamání / nesplnila očekávání. V tomto případě jsem kapele odebral 1 hlas, ale ponechal procentní přepočet na původní kategorii. „Potrefenými“ se tak stalo celkem 12 kapel, ale zásadně Bludišťák promluvil do pořadí pouze v jednom případě, a to sice u  DØDHEIMSGARD – Black Medium Current, kteří se propadli o 2 hlasy. I přesto by však nevyhráli. Stejně jako METALLICA – 72 Seasons, která se odpočtem 2 hlasů ocitla na neutrální nule (náhoda?). A ušetřeni nezůstali (tradičně) ani THERION – Leviathan III, kteří (neméně tradičně) žebříček uzavírají se záporným skóre.

Na závěr ještě několik posledních poznámek ke struktuře článku, věřím totiž, že náš obsáhlý seznam povzbudí vaši zvědavost a vrhnete se na průzkum. Zde vám mohou být nápomocny odkazy, ke kterým je následující klíč:

V hlavním žebříčku:

- celé odkazy na recenzi desky

- odkaz z alba vede na Album měsíce, kde si o desce můžete přečíst více (a kde naleznete případně odkazy na Spotify, Bandcamp, Youtube apod.)

U redaktorů

- celé odkazy opět na recenzi

- odkaz z desky vede do Alba měsíce, kde ji daný autor měl ve svých tipech a něco o ní napsal, nebo kde dostala nejvíce hlasů nebo případně pak do desky, kde jí zmiňoval někdo jiný z redakce (v tomto pořadí)

- odkaz z koncertu vede na report z akce

Pro koho hlasovali jednotliví redaktoři naleznete pod žebříčkem. Pokud není pořadí číslované, hlasoval redaktor bez pořadí a desky jsou seřazeny abecedně. Pořadí hlasujících je takové, jak se sešlo, doplněné případně i o komentář.

Příjemné počtení a po pravé straně se můžete tradičně kochat obaly alb kapel ze žebříčku.

TOP 2023

7 hlasů

01. MORTHYMER - Pedagog (5,50)
02. BLUT AUS NORD - Disharmonium – Nahab (8,07)
03. MARDUK – Memento Mori (8,43)
04. CATTLE DECAPITATION – Terrasite (8,64)
05. GOROD – The Orb (10,29)

6 hlasů

06. HAKEN - Fauna (6,17)
07. KHANATE – To Be Cruel (7,50)
08. RUÏM – Black Royal Spiritism - I. O Sino da Igreja (12,33)

5 hlasů

09. FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt (9,30)
10. ALKALOID – Numen (12,90)

4 hlasy

11. NEO INFERNO 262 – Pleonectic (3,50)
12. DØDHEIMSGARD Black Medium Current (5,75) – odečteni 2 Bludišťáci
13. SUFFOCATION - Hymns from the Apocrypha (7,50)
14. ENSLAVED – Heimdal (9,13)
15. NIGHTMARER - Deformity Adrift (11,25)
16. EXTREME ‒ Six (9,83)
17. VOYAGER - Fearless In Love (12,50)
18. THANTIFAXATH - Hive Mind Narcosis (13,25)
19. OBITUARY - Dying of Everything (14,63)

3 hlasy

20. THE ZENITH PASSAGE – Datalysium (3,83)
21. UNPROCESSED - … And Everything in Between (5,83)
22. SPIRIT POSSESSION - Of the Sign... (6,33)
23. DEPECHE MODE - Memento Mori (7,00)
24. SOMNIATE – We Have Proved Death (8,00)
25. IMPETUOUS RITUAL – Iniquitous Barbarik Synthesis (8,33)
26. NIGHT VERSES - Everysound Has A Color In The Valley Of Night: Part 1 (9,33)
27. AHAB - The Coral Tombs (10,00)
28. CHAMBER - A Love To Kill For (12,17)
29. CRYPTOPSY – As Gomorrah Burns (12,67)
30. TETRAGRAMMACIDE - Typho-Tantric Aphorisms From The Arachneophidian Qur'an (13,33)
31. TESSERACT - War of Being (14,00)
32. RIVERSIDE - ID.Entity (16,67)

2 hlasy

33. ION DISSONANCE - Solace (remaster) (3,00)
34. REVERORUM IB MALACHT – Kyrie Eleison (3,25)
35. NUCLEAR POWER TRIO - Wet Ass Plutonium (4,75)
36. NE OBLIVISCARIS - Exul (5,00)
37. PUPIL SLICER – Blossom (5,00)
38. BELL WITCH - Future's Shadow Part 1: The Clandestine Gate (6,00)
39. VOID – Jadjow (6,00)
40. SLOWDIVE - Everything Is Alive (6,75)
41. PAROXYSM UNIT - Fragmentation//Stratagem (7,25)
42. REUERORUM IB MALACHT – Aieganzes Aigonzis: Angels of God (7,75)
43. FVNERALS – Let the Earth Be Silent (8,00)
44. PJ HARVEY – I Inside The Old Year Dying (8,25)
45. BEAR – Vanta (8,25)
46. DECOHERENCE – Order (8,50)
47. EARTHSIDE - Let The Truth Speak (8,50)
48. MOLESTED DIVINITY - The Primordial (8,75)
49. ALTARAGE – Worst Case Scenario (9,00)
50. THY CATAFALQUE - Alföld (9,00)
51. OMNIVORTEX - Circulate (9,00)
52. SLEEP TOKEN - Take Me Back To Eden (9,00)
53. J.A.R. - Jezus Kristus Neexistus? (9,25)
54. EXORCIZPHOBIA - Spiritual Exodus (9,50)
55. CANNIBAL CORPSE – Chaos Horrific (9,50)
56. KATATONIA ‒ Sky Void Of Stars (9,50)
57. OF DARKENESS - Missa Tridentina (9,50)
58. PERIPHERY - V: Djent Is Not a Genre (11,00)
59. PAN LYNX – Kdo se bojí, musí do lesa (11,00)
60. YOUFF - Heydays (11,25)
61. ENTHEOS – Time Will Take Us All (11,25)
62. AFTERBIRTH - In But Not Of (11,50)
63. WOLVENNEST - The Dark Path to the Light (11,50)
64. VARGRAV – The Nighthold  (11,50)
65. SULPHUR AEON - Seven Crowns and Seven Seals (11,75)
66. HEXVESSEL - Polar Veil (12,50)
67. URNE - A Feast On Sorrow (13,00)
68. ELITIST – A Mirage of Grandeur (14,00)
69. VEIL OF MAYA - [m]other (14,50)
70. CRUCIAMENTUM - Obsidian Refractions (15,00)
71. MITHRIDATUM - Harrowing (16,50)
72. STORTREGN – Finitude (16,75)

2 hlasy – 2x Bludišťák

72. METALLICA - 72 Seasons (8,00)

0 hlasů – 2x Bludišťák

73. THERION – Leviathan III 

Pod čarou

ALABASTER DEPLUME – Come with Fierce Grace – do TOPU zařadil Kotek, AddSatan ale umístil nad limit 21
MC YALLAH – Yallah Beibe – do TOPU zařadil Kotek, AddSatan ale umístil nad limit 21
NITHING - Agonal Hymns – do TOPU zařadil Gába, AddSatan ale umístil nad limit 21
WARFUCK - Ditpyque – do TOPU zařadil sicky, AddSatan ale umístil nad limit 21

EP

5 hlasů

01. SUPREME CONCEPTION - The Post-Humanist Delusion (1,60)

2 hlasy

02. ORBIT CULTURE – The Forgotten (1,50)
03. BETTER LOVERS - God Made Me An Animal (2,00)
04. DEMON KING – Vesania (2,25)
05. THE CALLOUS DAOBOYS - God Smiles Upon The Callous Daoboys (3,00)

Proč nevyhráli?

O tom, že každý hlas rozhoduje se můžete přesvědčit třeba u mIZZYho, který do svého pořadí umístil desky MARDUK – Memento Mori DØDHEIMSGARD Black Medium Current, nicméně obě jako nebodované bonusy. Pokud by ale Marduk zařadil kamkoliv mezi elitních 21 kapel, měli by hlasů 8 a celý TOP by tak ovládli. DHG by sice měli 7 hlasů, ale stále i 2 Bludišťáky. Tolik tedy k tomu, proč tentokrát nevyhrál black metal!

piTRs

BIG CITY ‒ Sunwind Sails
BLUT AUS NORD – Disharmonium – Nahab
DIETH ‒ To Hell And Back
DOKKEN ‒ Heaven Comes Down
ELEGANT WEAPONS ‒ Horns For A Halo
EXTREME ‒ Six
KATATONIA ‒ Sky Void Of Stars
MARDUK ‒ Memento Mori
OBITUARY - Dying of Everything 
SADUS ‒ The Shadow Inside
THE WINERY DOGS ‒ III

vaněna

01. MANII - Innerst I Mørket
02. DØDHEIMSGARD Black Medium Current
03. ARDITI - Emblem of Victory
04. OF DARKENESS - Missa Tridentina
05. IMPETUOUS RITUAL - Iniquitous Barbarik Synthesis

BURIAL HORDES - Ruins
HØSTSOL - L​Ä​Nge Leve Dö​Den
KHANATE – To Be Cruel
RUÏM – Black Royal Spiritism - I. O Sino da Igreja
SOMNIATE - We Have Proved Death
SPIRIT POSSESSION - Of the Sign...
SULFURIC HATRED - s/t
SURGHIUN - Les parois oubli​é​es
TETRAGRAMMACIDE - Typho-Tantric Aphorisms from the Arachneophidian Qur'an
VARGRAV - Nighthold
WEREWOLF BLOODORDER - The Rebirth Of The Night And The Fog

Bludišták

KING GIZZARD & THE LIZARD WIZARD - VŠE
BLACK MAGICK SS - Burning Bridges
POIL UEDA - Poil Ueda

mIZZY

Alba:

01. REVERORUM IB MALACHT - Kyrie Eleison
Protože to je naprosto nejpřísnější industrial black námrd. Pane, smiluj se!

02. KING GIZZARD & THE LIZARD WIZARD - PetroDragonic Apocalypse; or, Dawn of Eternal Night: An Annihilation of Planet Earth and the Beginning of Merciless Damnation
Protože to je nejtvrdší a jedna z nejlepších desek KGLW. Witchcraft!

03. BLACK MAGICK SS - Burning Bridges
Protože to je nejhitovější album kapely. Dinosaurs!

04. IMPETUOUS RITUAL - Iniquitous Barbarik Synthesis
Protože to je opět náhul, který totálně ničí snahu dalších death kapel o to znít nepříčetně.

05. NEO INFERNO 262 - Pleonectic
Protože to je nejlepší industrial black comeback za hodně dlouhou dobu.

06. SPIRIT POSSESSION - Of The Sign…
Protože to je výborný speedmetalový koncentrát Negative Plane s nespočtem bluergh a ugh!

07. ὉΠΛΊΤΗΣ - Ψευδομένη 
08. ὉΠΛΊΤΗΣ - Τρωθησομένη
09. ὉΠΛΊΤΗΣ - Ἀντιτιμωρουμένη
Protože to je můj největší objev na poli disonantního a chaotického black metalu. Všechny tři alba!

10. REVERORUM IB MALACHT - Aieganzes Aigonzis: Angels of God
Protože i experimentální glitch, electro a techno bez BM sypaček katolíci fakt umí.

11. NIGHTMARER - Deformity Adrift
Protože to je hodně hutný disonantní death, který nejen skřípe, ale i tlačí sludge riffy.

12. BLUT AUS NORD – Disharmonium - Nahab
Protože to je i po 30 letech a hromadě desek další hodně kvalitní album BAN.

13. TETRAGRAMMACIDE -Typho-Tantric Aphorisms From The Arachneophidian Qur'an
Protože Indové kromě kari konečně udělali i pořádný death sypec, byť bez Nyosyfilis soundu.

14. CRUCIAMENTUM - Obsidian Refractions
Protože to je po delší době poctivá death deska, která místo tupaček solidně tlačí a zabíjí.

15. RUÏM - Black Royal Spiritism - I. O Sino da Igreja
Protože to je Blasphemerův návrat k Mayhem materiálu ve velkém stylu.

16. WOLVENNEST - The Dark Path to the Light
Protože to je po slabším albu opět deska s mnoha hitovkami, co mě baví od začátku do konce.

17. HEXVESSEL - Polar Veil
Protože Hexvessel nahráli black metal. S čistým zpěvem, ale místy to je Burzum jak cyp.

18. KHANATE - To Be Cruel
Protože to je nečekaný návrat sludge/drone legendy a krutá nenávist.

19. TOTENMESSE - Fiktionlust
Protože to je nasypaný hipster black, který Poláci fakt umí.

20. MITHRIDATUM - Harrowing
Protože to je další poctivý disonantní death a vkusná Deathspell Omega vykrádačka.

21. THANTIFAXATH - Hive Mind Narcosis
Protože začátek desky je fakt hustej avant-black, byť mě zbytek alba až tak extra nebaví.

Bonusová alba, co se do topu z různých důvodu nevešla, ale měla by být slyšena:

DØDHEIMSGARD - Black Medium Current
MARDUK - Memento Mori
THY DARKENED SHADE - Liber Lvcifer II Mahapralaya

Bludišťák:

KRALLICE - Porous Resonance Abyss

Festivaly:

  1. Cosmic Void: MareDarkspaceVed Buens Ende, Ancient, Sinmara (15.-17. září) Anglie, Londýn, O2 Academy Islington, Electric Ballroom, The Underworld Camden, The Black Heart
  2. Howls of Winter: Hetroertzen, Nawaharjan, Misþyrming, Sulphuric Night, Kringa (10.-11. únor) Estonsko, Tallinn, Rockclub Tapper
  3. Never SurrenderGrave UpheavalRope SectDeath Worship, Bloodsoaked Necrovoid, Naked Whipper (7.-9. prosince) Německo, Berlín, Columbia Theater
  4. Prague Death MassMareHell Militia, Dead Congregation, Dakhma, The House (27.-28. října) Praha, MeetFactory
  5. A Sinister Purpose: Ved Buens Ende, Alkerdeel, Rippikoulu, Krolok, Invunche (31. března - 1. dubna) Německo, Lipsko, UT Connewitz
  6. Hlukovæ Mysteria: The Rita, Bleack Leather Jesus, JSH, Vomir, Vilgóc (7. října) Praha, Punctum
  7. Chaos Descends: Negative Plane, Negative Plane, Grave Pleasures, Messa, Mystifier (21.-22. července) Německo, Ferienland Crispendorf
  8. Hradby Samoty: Spiritual Front, BNSU, Kazehito Seki, Säkkikangas, BBYB (13.-15. července) Slovensko, Jablonica, Kaštieľ Apponyiovcov
  9. Celebrare Noctem: Mare, Akhlys, Vemod, Ominous Resurrection, Doombringer (29.-30. září) Rakousko, Wels, Alter Schlachthof
  10. Bugrfest: Holba, Voluptasovica, smažené tvarůžky (13. května) Stará Ves u Rýmařova

Koncerty:

  1. Mare, Thorybos, Pale Spektre (23. září) Německo, Zwickau, Club Seilerstrasse
  2. Mare (5. srpna) Norsko, Bergen, Kulturhuset
  3. Concrete Winds, Häxenzijrkell, Vole, Death Racer, Deathstorm (25. února) Rakousko, Linz, Kapu
  4. Gevurah, Serpent Noir, Abyssal Vacuum (26. května) Francie, Lyon, Rock N Eat
  5. King Gizzard & the Lizard Wizard (12. března) Praha, Lucerna velký sál
  6. Imperial Triumphant (14. dubna) Praha, Underdogs
  7. KEN ModeFange (3. října) Německo, Drážďany, Ostpol
  8. Kayo Dot (2. března) Praha, Underdogs
  9. Carpenter Brut, Perturbator, Ho99o9 (12. listopadu) Praha, Forum Karlín
  10. EsotericEt Moriemur (17. listopadu) Praha, Underdogs

Dalších 10 super koncertů bez pořadí:

Ritual Death, Kringa, Mispyrming, Nubivagant (10. ledna) Slovensko, Bratislava, Randal
Sólstafir (28. ledna) Praha, Roxy
Prehistoric War Cult (24. února) Německo, Regensburg, Alte Mälzerei
Left to Die, Sněť (19. března) Praha, Futurum
Pig's BloodVerbumGoatcraftEntrappedMörghuul (6. dubna) Praha, Underdogs
Antichrist Siege Machine, Spirit Possession, Many Blessings (2. května) Praha, 007 Strahov
Iron Maiden (31. května) Praha, O2 Arena
Laibach (20. listopadu) Praha, Divadlo Hybernia
Mispyrming, Darvaza, Helleruin, Wrang (30. listopadu) Praha, Futurum
Pharmakon (17. listopadu) Praha, Bike_Jesus

Bonusové koncerty, které jsem pořádal. Hlavně radost z toho, že vše organizačně klaplo, ale i spokojenost s tím, jak super koncerty to byly:

ParegorikThe TowerVoluptasVyšehradYarrdesh (8. ledna) Praha, Modrá Vopice
Mallephyr, Můra, Sator Marte, Somnus Aeternus (20. ledna) Brno, Melodka
Häxenzijrkell, Můra, Otras (23. února) Praha, Modrá Vopice

Nejhorší koncert:

David Eugene Edwards (12. dubna) Praha, MeetFactory

Úplně nejlepší na celém roce 2023 byl ale samozřejmě fakt, že jsme i s přítelkyní navštívili všech pět koncertů Mare v pěti zemích světa a v roce 2024 pokračujeme! V těsném závěsu radost z toho, že jsem po pěti letech opět viděl Grave Upheaval a po čtyřech letech Darkspace.

Kotek

ALABASTER DEPLUME – Come With Fierce Grace
Jazzová psychedelie, která poctivě namotává.

CHAMBER - A Love To Kill For
Scifi dystopie uprostřed moshpitu. 

CHOIR – Songs For A Tarnished World
Esence děsivýho, dissonantního doomu.

HAKEN – Fauna
Přiznám se, nečekal jsem že se mi ještě do topu někdy dostane něco postavený na Dream Theater základech. 

JK FLESH – PI11
Předvánoční dárek, těžkej industriální dub ideální do svátečních nálad. 

KHANATE – To Be Cruel
Esence děsivýho, plíživýho doomu.

MC YALLAH – Yallah Beibe
Jedna hitovka za druhou. 

PJ HARVEY – I Inside The Old Year Dying
Moc pěkný písničkaření.

POIL UEDA – YOSHITUNE
Japonskej folklór plus francouzskej rock in opposition rovná se super deska.  

SPRAIN - The Lamb As Effigy
Noise rockový emíčko jak od Davida Lynche.

TORPOR – Abscission
Sludge buldozer. 

YOUFF - Heydays
Výtečná srážka Arab on Radar a Daughters, noise rocková deska roku.

Bludišťák

DØDHEIMSGARD - Black Medium Current

Kuba

CATTLE DECAPITATION - Terrasite
CRYPTOPSY - As Gomorrah Burns
CYNIC - ReFocus
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt
MARDUK - Memento Mori
METALLICA - 72 Seasons
NUCLEAR POWER TRIO - Wet Ass Plutonium
SUFFOCATION - Hymns From The Apocrypha
THE ZENITH PASSAGE - Datalysium

Co jsem poslechl jen letmo a budu dohánět v roce 2024:

ALKALOID – Numen
ELITIST - A Mirage Of Grandeur
GOROD – The Orb
MOLESTED DIVINITY - The Primordial
THE RITUAL AURA - Heresiarch

EP

SUPREME CONCEPTION - The Post-Humanist Delusion

Objev roku: Clavicvla, Knoll
Potěšení roku: Mike Portnoy zpět v Dream Theater
Profesní cíle: oproti ročnímu plánu prodáno a pronajato více nemovitostí :-)

AddSatan

01. KHANATE – To Be Cruel
02. MOLESTED DIVINITY – The Primordial
03. ZIÚR - Eyeroll
04. REUERORUM IB MALACHT – Aieganzes Aigonzis: Angels of God
05. REVERORUM IB MALACHT – Kyrie Eleison
06. POGAVRANJEN – CIAO!
07. FVNERALS – Let the Earth Be Silent
08. BLUT AUS NORD – Disharmonium - Nahab
09. MOUTH WOUND – Nothing Will Belong to Us
10. GUNN TRUSCINSKI NACE – Glass Band

A další dobré desky (bez pořadí):

CRUCIAMENTUM – Obsidian Refractions
EARTH – Earth 2.23: Special Lower Frequency Mix
ELITIST – A Mirage of Grandeur
IMPETUOUS RITUAL – Iniquitous Barbarik Synthesis
INTERNAL SUFFERING - Rituals
IZROD – Sarajevskij Odisej
LUCY RAILTON – Corner Dancer
RUÏM – Black Royal Spiritism – I. O Sino da Igreja
SCOTCH ROLEX AND SHACKLETON – Death by Tickling
TETRAGRAMMACIDE - Tantric Aphorisms from the Arachneophidian Qur'an
VANISHING TWIN – Afternoon X

Pod čarou

ALABASTER DEPLUME – Come with Fierce Grace
ENSLAVED – Heimdal
FRANÇOIS J. BONNET & STEPHEN O'MALLEY – Cylene II
MC YALLAH – Yallah Beibe
NITHING – Agonal Hymns
WARFUCK - Ditpyque

Bludišťák

DØDHEIMSGARD – Black Medium Current – není to špatná deska (jen místy), asi 3 skladby mě baví skoro celé (3., 4., 7.), zbytek mě spíše nudí, až moc sentimentální nostalgie, dojímavosti a kňourání, „avant-“ prvky až příliš naivní atd. Zkrátka zklamání z možná i nejslabší desky DHG.

Koncerty:

1. Negative Plane – Chaos Descends festival, Německo

Paregorik, The Tower – Modrá Vopice, Praha
Concrete Winds – 007 Strahov, Praha
Kayo Dot – Underdogs', Praha
MC Yallah & Debmaster – Bike_Jesus, Praha
Ultraphauna – Punctum, Praha
Klangforum Wien (G. Ligeti, G. F. Haas) – Pražské jaro, DOX, Praha
Ustad Noor Bakhsh – Čítárna Unijazzu, Praha
Yann Gourdon – Punctum, Praha
Messa, Black Curse – Chaos Descends festival, Německo
Ostravské dny 2023 – Dlouhá noc (A. Cleare, L. Ligeti, I. Xenakis, J. Parc) – Plato, Ostrava
Mare – Zwickau, Německo
Rien Virgule – Punctum, Praha
Henry Now – Palác Akropolis, Praha
ni – Café V Lese, Praha
Gareth Davis, Mikuláš Mrva, Daniel Davel (K. Stockhausen, R. Dahinden, L. Nono) – Punctum, Praha
Nejhorší koncert: Rotten Sound, Warfuck – Rock Café, Praha (hlavně zvukově, ale i hudebně)

Filmy:

  1. The Banshees of Inisherin (Víly z Inisherinu)
  2. Beau Is Afraid (On se bojí)
  3. Reptile (Ještěr)
JSt

夢遊病者SkopofoboexoskelettAnjimile – The King
DASOM BAEK – Mirror City
DJ DANIFOX – Ansiedade
DJ K – Panico No Submundo
IFS MA – Reifsma
LILA TIRANDO A VIOLETA & SIN MALDITA – Accela
MAN REI – Health
NÍDIA – 95 Mindjeres
PERILA – On the Corner of the Day
V/A – Gespensterland

Koncerty

Kayo Dot@Underdogs'
Carl Stone@Alfred ve dvoře
Mohammad R. Mortazavi@Faun Festival
Sugai Ken@Punctum
Kazuhisa Uchichashi@Punctum
Ann Cleare – Earth Waves (William Lang, Canticum Ostrava, Mikuláš Mrva)@Ostravské dny
Moin + Supersilent@Neratov

Čestné zmínky

čtvrtek 2. února v Berghainu@CTM – nejvíc konzistentní párty, asi osm hodin v kuse se buď sypaly brutální africké rytmy, nebo někdo stál na stole a křičel
YL Hooi@Punctum – totálně rozpouštěcí melancholie
Oker@Punctum – v daném prostředí a chvíli to byla naprostá nádhera

LooMis

Absolutní TOP

ALKALOID – Numen
EXTREME – Six
HAKEN - Fauna
MORTHYMER - Pedagog
NE OBLIVISCARIS - Exul
NUCLEAR POWER TRIO - Wet Ass Plutonium
UNPROCESSED - ...And Everything In Between
GOROD – The Orb

Rovněž výtečné

AFTERBIRTH - In But Not Of
CATTLE DECAPITATION - Terrasite
CRYPTOPSY - As Gomorrah Burns
ENTHEOS - Time Will Takes Us All
PERIPHERY – V: Djent Is Not A Genre
RIVERSIDE - ID.Entity
VISCERA – Carcinogenesis

Rozhodně by nemělo zapadnout bez povšimnutí

SLEEP TERROR - Railroad to Dystopia
STORTREGN – Finitude
MORAL COLLAPSE - Divine Prosthetics
VOYAGER – Fearless In Love
OBITUARY - Dying of Everything
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

EP

1. SUPREME CONCEPTION - The Post-Humanist Delusion
DEMON KING – Vesania
FLUB - Dream Worlds

Bludišťák

METALLICA - 72 Seasons
THERION - Leviathan III

Kory

01. DØDHEIMSGARD Black Medium Current
02. HYPNO5E - Sheol
03. PSYGNOSIS - Mercury
04. MORTHYMER - Pedagog
05. SOMNIATE - We Have Proved Death

Zbytek bez pořadí

BLUT AUS NORD - Disharmonium - Nahab
CATTLE DECAPITATION - Terrasite
DECOHERENCE - Order
DOOL - Visions Of Summerland
ENSLAVED - Heimdal
GOROD – The Orb
KATATONIA - Sky Void Of Stars
MARDUK - Memento Mori
MITHRIDATUM - Harrowing
NIGHTMARER - Deformity Adrift
NIGHTVERSES - Everysound Has A Color In The Valley Of Night: Part 1
OMNIVORTEX - Circulate
RUIM - Black Royal Spiritism - I​.​ O Sino da Igreja
SUFFOCATION - Hymns From The Apocrypha
THANTIFAXATH - Hive Mind Narcosis

Baara

01. HAKEN - Fauna
02. MORTHYMER - Pedagog
03. NIGHT VERSES - Every Sound Has a Color In The Valley Of Night: Part I
04. PAN LYNX - Kdo se bojí, musí do lesa
05. FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt
06. ARCH ECHO - Final Pitch
07. AVIATIONS - Luminaria
08. EARTHSIDE - Let The Truth Speak
09. DEPECHE MODE - Memento Mori
10. THEIR DOGS WERE ASTRONAUTS - Momentum
11. DRIFT LAB - Moonlight
12. GOROD – The Orb
13. VOYAGER - Fearless In Love
14. NILS KUGELMANN - Stormy Beauty
15. URNE - A Feast On Sorrow
16. CHAMBER - A Love To Kill For
17. TESSERACT - War Of Being
18. VEIL OF MAYA - (m)other
19. RIVERSIDE - ID.Entity
20. KLONE - Meanwhile

EP

01. BETTER LOVERS - God Made Me An Animal
02. SUPREME CONCEPTION - The Post-Humanist Delusion

Filmy a seriályOppenheimer, Strážci galaxie 3, Mezi živly, Sandman, Pád rodu Usherů, Golden Girls, Bodies, Breeders

ŽivěHaken, Panzerballet, Morthymer, Karnivool, Forgotten Silence, Between the Planets, Riverside
Další radosti: rodina, taichi, fénix povstavší z popela a jedinečně nezvedená a nezbedná redakce Marastmusic.
Zklamání a smutky: střelba na alma mater, třetí řada Mandaloriana, Ahsoka, Pale Blue Eye, málo času a síly na filmy a vůbec dělat cokoli pořádně.

Gába

DELIQUESCE - Cursed with Malevolence
Australský tech/death překvapení. Old skůl okořeněnej moderníma postupama. Famózní zvuk (ta basa!), skvělej songwritining (Adrian Cappelletti, např. Lurid Panacea, Involuntary Convulsion). Velký doporučení.

ION DISSONANCE – Solace (remaster)
Za hranice megabrutality se zcela novým (kulervoucím!) zvukem. 

INFERTILE SURROGACY – Anthropocide
NITHING - Agonal Hymns
První plnohodnotný album projektu Matta Killnera z Iniquitous Deeds.

PAROXYSM UNIT - Fragmentation//Stratagem
Nejnamakanější technickej brutal death roku 2023.

SUFFOCATION - Hymns from the Apocrypha
Prvnímu albu bez Franka chybí jediná věc, ale žel dost podstatná… zapamatovatelnost. Jinak by bylo album parádní. I tak ale do desky roku patří.

VARIOUS ARTISTS - I Can't Believe It's Not Encenathrakh
Tribute to Encenathrakh. Tohle by měli povinně hrát v nákupních centrech a aquaparcích!

EP

PUTRIDITY - Greedy Gory Gluttony
UHRITOIMITUS - Uhritoimitus/Valtion Omaisuutta (EP bundle)
Smíchej legendární album Tnyribal (Squash Bowels), s frenetickou nepříčetností Dead Instrument a řádně oslaď noisem. Vyšlo jako bundle dvou ípíček. Prvních patnáct skladeb je z druhýho EP se stejnojmenným názvem a druhých deset z prvního Valtion Omaisuutta. Právě to první je o trochu víc grindcore, druhý je z pohledu trpícího posluchače ještě "horší"... víc noisegrind, celkově nepříjemnější zvuk a zkrácení už tak krátkých skladeb. Spíš bych tedy doporučil poslouchat opačně. Obě epka dohromady 25 skladeb, který prolítnou sluchovodama asi za 17 minut. Mezi songama skřípání, pískání a do toho nějaký kecy ve finštině. Všemu navíc vévodí zcela maniakální vokill Tomiho Salmely (Fading Trail). Ten ostatně obstarává i všechny ostatní instrumenty a (pa)zvuky. Před poslechem doporučuju zkonzumovat plato Neurolu, tunu hulení a odstranit z okolí ostrý předměty.

UNBINARIZE - Nameless I Stand
Hodně nepříjemnej avant/dissonant/death metal z francouzských luhů a hájů.

Bludišťák

FOSSILIZATION - Leprous Daylight
Postupem času jsem se utvrdil, že tohle směřování je blbě. Chci víc funeral než sypec!

sicky

AFTERBIRTH - In But Of Not 
ALKALOID – Numen
ALTARAGE – Worst Case Scenario
CANNIBAL CORPSE - Chaos Horrific
CATTLE DECAPITATION - Terrasite 
EXORCIZPHOBIA - Spiritual Exodus
FDK - Sunlight
FIRES IN THE DISTANCE - Air Not Meant for Us
GOROD – The Orb 
METALLICA - 72 Seasons
MORNE - Engraved with Pain
SCAR SYMMETRY - The Singularity (Phase II – Xenotaph)
SERMON - Of Golden Verse
UNPROCESSED - … And Everything in Between
SHINING (SWE) - Shining
SLUT - Spirit of Brotherhood
SPIRIT ADRIFT - Ghost At The Gallows
THY CATAFALQUE - Alföld
VEIL OF MAYA - [m]other 
WARFUCK - Diptyque
WOTHROSCH - Odium

Pod čarou

MUTOID MAN - Mutants
NI - Fol Nais
NOVERIA - The Gates Of The Underworld 
SEVEN IMPALE - Summit

Highlight roku: vystoupení Deicide na BA (konečně!) 

Dantez

01. KHANATE – To Be Cruel
Návrat Khanate, návrat k nejčistšímu zlu, návrat k základní formě; k podobě drone-sludge-doomu, kde se každý perkusní i akordový dopad počítá. Dubinovy vokály uzrály ještě do chorobnější podoby. To samé platí i o autorské rozvážnosti.

02. SPIRIT POSSESSION – Of the Sign…
Dynamičtější, eklektičtější i zábavnější pokračování black metalového spletence vyplývajícího z postupů Katharsis, Negative Plane i starých Celtic Frost (UGH!). Vytříbená vyváženost mezi běsy a nápaditostí.

03. MARDUK – Memento Mori
Návrat ke středověké stylizaci a tématu smrti. Hudební postupy od Funeral Mist převládají, což nevadí. Bloodhammer za bubny vkládá do materiálu novou energetickou hodnotu a trocha skladatelské invence nijak nezbržďuje nutně přehrocené tempo celku. 

04. JPEGMAFIA & Danny Brown – Scaring the Hoes
Deska zastrašující příznivce hip-hopového mainstreamu a stejnou měrou lákající milce rapového undergroundu. JPEGMAFIA s Dannym Brownem na společné desce boří všechny vytyčené cesty, raději razí vlastní, zcela novou, na které se bezbřehý experiment opět trochu jinak setkává bombastičností a verbální strikcí.

05. RUIM - Black Royal Spiritism - I​.​ O Sino da Igreja 
Šuplíkové nápady posbírané z doby, kdy se autorství Mayhem ujímal zejména Blasphemer. První díl nastíněné trilogie proto zní jako středobod mezi Ordo Ad Chao a Chimera. Deska dokáže být usměrněnější agresí i rovzolněnější experimentem, oba póly přitom fungují. Tématické zastřešení pomocí afro-brazilského náboženství Quimbanda rovněž padne bezproblémově.

06. JASON ISBELL & THE 400TH UNIT – Weathervanes
Neobvyklý jev: snadno poslouchatelné country s aranžemi jižanského roku, které se nebojí skrze texty tnout do temných témat, atmosféra rovněž prvoplánově nejde posluchači po uchu. Skvěle zvládnuté autorské i muzikantské řemeslo.

07. WOLVENNEST – The Dark Path to the Light
Temně uhrančivá a hypnoticky chytlavá variace na The Devil’s Blood, která spíše než z klasického hard rocku vychází z postupů typických pro doom metal, nyní ještě s více „tribal“ prvky. Po nudnější Temple se Wolvennest vracejí k osvědčeným postupům z Void, které nyní prezentují ve schůdnějším a údernějším zvuku. Velmi povedené skloubení hitovosti s okultní atmosférou.

08. HEXVESSEL – Polar Veil
Klasické, roky osvědčené výrazivo okultně folkového tělesa, nyní ovšem napojené na kytarové postupy vycházející ze starých norských black metalových klasik, nejvíce pak na skladatelsky nejsilnější epochu Burzum. Celek působí jako pospolitá, mrazivá a těžko zaměnitelná práce, kde originalita nepadá za oběť přebírání ověřených motivů.

09. GRAVE PLEASURES – Plagueboys
Další deska, která drží standardy jednoho z nejsilnějších goth/post-punkových těles velmi vysoko. Chytlavost je stále na vysoké úrovni, do kapelního repertoáru se ovšem derou i nové nápady, které se vymaňují tradičním žánrovým postupům. Vyšší stupeň barvitosti přesto nenarušuje post-punkovou chladnost, větší ovšem pecky možná trochu chybí. 

10. PJ HARVEY – I Inside The Old Year Dying
Opět útlejší, čistě písničkářská forma Polly Jean, do které se nově derou nápady z autorčiny knihy Orlam psané v anglickém dialektu Dorset. Skromná, prostá, ale do atmosféry a tajemna nemalá deska, která má v rozmáchlé diskografii umělkyně velmi specifické místo.

Herelson

CATTLE DECAPITATION - Terrassite
GOROD – The Orb
INSOMNIUM – Anno 1696
IONS - Counterintuitive
MORTHYMER - Pedagog
NE OBLIVISCARIS - Exul
SHYLMAGOGHNAR - Convergence
SOEN - Memorial
SULPHUR AEON - Seven Crowns And Seven Seals
THE ZENITH PASSAGE - Datalysium

Potěšení roku: Vlastní omladina nastartovala svou skupinu na Instagramu a já jim do dalších let přeju nezmenšené nadšení i radost z hudby, současně ale velkou porci píle, odhodlání zlepšovat se a navrch pevné nervy.

Radek Chlup

Za jediné pozitivum roku 2023 lze označit hudbu, alespoň tedy za mě. Tentokrát vyšlo tolik alb pohybujících se na stupnici od „dobrá“ přes „příjemná“ po „skvělá“, že jsem vybral pouze ta, k nimž mám skutečně co sdělit. 

ALGIERS - Shook
Z alba února: „Ukázka rebelie nejen vůči americké politice, ale i žánrové jednoznačnosti. Jedna z nejrychleji rostoucích kapel současnosti z Atlanty si mimochodem před pár dny podmanila pražskou Lucernu. Soul, gospel, post-punk, rap, noise, šamanismus, elektronika. Člověk během poslechu Algiers nikdy neví, co přijde dál. Tomu říkám dobrodružství!“

SIGUR RÓS - ÁTTA
Deset let po vydání posledního alba Kveikur se vrátili Islanďané Sigur Rós. Možná už nemají hudebně čím překvapit, ÁTTA však místy probouzí natolik těžké emoce, že není poslech v určitém rozpoložení bezpečný. Písně jsou postaveny na Jónsiho andělském falsetu, jenž dává i po těch letech dojem čehosi posvátného. 

SLOWDIVE - Everything Is Alive 
Slowdive už jsou v letech, kdy nepotřebují nic dokazovat a překonávat své první kultovní alba Just For A Day a Souvlaki. S novinkou everithing is alive se vracejí po dlouhých šesti letech a nebojí se s lehkostí experimentovat. Jak je tato nahrávka tichá, svede místy vzbudit i dojem intenzity. Tichá voda břehy mele. 

TEENAGE WRIST - Still Love
Losangeleští Teenage Wrist vydali kolekci grungaze hitů nahraných na vintage vybavení a jejich tvorbu jako celek je ještě obtížnější zkrotit nějakou škatulkou. Písně projdou jedním uchem dovnitř a uhnízdí se v hlavě na pěkně dlouho. Objevují se zde i hosté jako Softcult či S.A. Martinez. Teenage Wrist boří vlastní hranice. 

TO KILL ACHILLES - Recovery
Další zpověď o duševních problémech, závislosti a obtížné cestě k uzdravení. Klišé související s emo hardcorem? To by nesměla být Recovery tak bolestně opravdová deska. Hodně lidí se stále bojí mluvit o svém duševním zdraví, možná právě tohle album jim může tuto konverzaci pomoci zahájit.

Další hudba

K post-rockovým projektům z pokojíčku jsem skeptický. Internet je doslova zaplavený průměrnými i podprůměrnými one-man pokusy, mezi ně však nepatří AFTER-MATH. Novinka Live In Awake Of Our Dire Existence zostudila i Explosions in the Sky.

Lennart Bossu z Amenry si odskočil k PREDATORY VOID. Jelikož je debut Seven Keys to the Discomfort of Being dílem tohoto kytaristy, jeho domovskou kapelu ve zpomalovačkách každý osvícený ihned rozpozná. Tady se ale zabředává i do black a death metalu. 

Mathcore je v posledních letech na vzestupu. Na scéně se objevují další a další následovníci Dillinger Escape Plan, kteří však svou tvorbu stavějí na kontrastech zběsilosti a zasněnosti, a počítat musíme i s extravagantními PUPIL SLICER. Novinka Blossom je dílem zkázy.

Kdybych měl hned teď jmenovat jednoho oblíbeného umělce, zřejmě by jím byl Kristian Karlsson (pg.lost, Cult of Luna), jenž se seberealizuje i sólově pod názvem SOARS. Na své druhé desce Repeater vystupuje v roli post-rockového terapeuta.  

Vloni ale vyšlo mnohem více skvělých desek. Jazykem beze slov například hovořili američtí VAUDLOWNávratpo čtyřech letech bez varování a s velice skromným promem. A Language Unspoken je přitom svěží post-rocková moderna. 

Zklamání roku

Ne vyloženě zklamání, pro desky však platí, že jsem čekal více.

ACRES The Burning Throne z alba března: „Vytoužený návrat této emo klasiky nakonec zapůsobil rozpačitě. Kytarista a mozek Acres Alex Freeman v jednom rozhovoru označil Burning Throne za vysněnou desku, kterou chtěl vždycky nahrát. Splnil si tak přání nahrát moderní album přesně takové, jaké ho chce současný hudební trh mít. Někomu to ale stačit nemusí.“

Očekávaná novinka Perfect Saviours od punkového kolektivu THE ARMED je jako přeslazená cukrová vata s nevýraznou chutí. 

Brefjaere od norských SPURV zase místy připomíná amatérskou práci začínající kapely, což po přechozí řadovce Myra nechápu. Bicí bez prostoru, nevýrazné a utlumené. Podmanivá jsou hlavně neofolková intra, ale tady hovoříme o post-rocku. 

Úspěch mnoha kapelám neprospívá. SVALBARD jsem měl nejradši v začátcích, když ještě zněli jako emo hardcore/crust s prvky shoegaze a post-rocku. Pod Nuclear Blast ale začínají znít jako kýčovitý metal. Pořád ale Svalbard poznávám.

Všechna čtyři alba mají ale i silné momenty a své kvality, kvůli nimž se časová investice určitě vyplatí.

EP roku

THE CALLOUS DAOBOYS - God Smiles Upon the Callous Dayboys 
Tahle parta bláznů si dělá, co chce, a pokaždé jí to projde. V současnosti neznám zábavnější mathcore.  

SOFTCULT - Audiotree live
Pro mě nejlepší performance na Audiotree. Doufám, že Softcult brzy v rámci nějakého turné přijedou i do Česka.

Bludišťák

EXPLOSIONS IN THE SKY – End

Návraty roku
Nikdo v to už nedoufal, ale stalo se. Znovuzrození CASEY loni chrlili jeden lepší singl než druhý. Čekám na novou desku. 

Koncerty: Z toho, co si pamatuju a podle nesmazaných e-lístků: Floya, This Will Destrouy, Between the Planets, A.A. Williams, Teenage Wrist, Cult of Luna, Russian Circles, Mono, GGGOLDDD a další desítky koncertů, které skončily na hřbitově mé paměti. 
Filmy: Dvakrát jsem se vrátil do nekonečné pouště Duny. Z nových filmů mě nic nenadchlo, nebo si to nepamatuju. 
Seriály: The Last of Us, Silo a určitě něco dalšího.

Knihy: Metro 2033. Čtu celého Zaklínače a chystám se na Dunu a další desítky knih.

onDRajs

TOP 2023

PETER GABRIEL - i/o
ION DISSONANCE - Solace (remaster)
HAKEN - Fauna

Podtop

BEAR - Vanta
VOYAGER – Fearless in Love
BILLY WOODS & KENNY SEGAL - The Maps
MOWGLI - Gueule De Boa 
FVNERALS – Let the Earth Be Silent
ENSLAVED – Heimdal 
ENTHEOS – Time Will Take Us All 
DØDHEIMSGARD - Black Medium Current
HOLY MOSES - Invisible Queen 
PAROXYSM UNIT - Fragmentation Stratagem
SLOWDIVE - Everything Is Alive

Taky jsem poslouchal

OBITUARY - Dying of Everything
RIVERSIDE - ID.Entity
EXTREME – Six 

CZ top

MORTHYMER - Pedagog
OHM SQUARE - /O
J.A.R. - Jezus Kristus Neexistus?

DarkXane

01. NEO INFERNO 262 – Pleonectic
02. DØDHEIMSGARD – Black Medium Current 
03. BLUT AUS NORD – Disharmonium – Nahab 
04. DECOHERENCE – Order
05. OMEGA INFINITY – The Anticurrent
06. VOID – Jadjow 
07. DEPECHE MODE - Memento Mori 
08. MARDUK – Memento Mori 
09. GODFLESH – Purge 
10. THE AMENTA – Plague of Lotus 
11. ENSLAVED – Heimdal 
12. VARGRAV – The Nighthold 
13. WHITE DEATH – Iconoclast 
14. LEIÞA – Reue 
15. OBITUARY - Dying of Everything 
16. MAVORIM – Ab Amitia Pulsae 
17. NORNÍR – Skuld 
18. …AND OCEANS – As in Gardens, So in Tombs 
19. ATRONOS – Erwachen 
20. TULUS – Fandens Kall
21. EISENKULT – Vulgäre, deutsche Hassmusik

EP 

01. DEMONCY – Diabolica Blasphemae
02. DEMON KING – Vesania
03. HATE FOREST – Sowing with Salt 
04. IHSAHN – Fascination Street Sessions 
05. KANONENFIEBER – U-Bootsmann 

Bludišťák

01. METALLICA – 72 Seasons 
02. THERION – Leviathan III 
03. UADA – Crepuscule Natura 

vihkav

01. LITURGY – 93696
02. BELL WITCH – Future’s Shadow Part 1: The Clandestine Gate
03. KHANATE – To Be Cruel
04. NEO INFERNO 262 – Pleonectic
05. WORMHOLE – Almost Human
06. DRYAD – The Abyssal Plain
07. ALTARAGE – Worst Case Scenario
08. THANTIFAXATH – Hive Mind Narcosis
09. TRHÄ – Lhum’ad’sejja
10. HERETOIR – Nightsphere
11. URNE – A Feast On Sorrow
12. IMPERIUM DEKADENZ – Intro Sorrow Evermore
13. ENTROPIA – Total
14. HAKEN - Fauna
15. OF DARKNESS – Missa Tridentina
16. PARAMORE – This Is Why
17. MÅNESKIN – Rush!
18. DØDHEIMSGARD – Black Medium Current
19. AHAB – The Coral Tombs
20. UNDERNEATH – Nothing Here is Held Sacred
21. THOD – Asklepios

EP

01. CRUCIBLE OF SORROW – Sadistic Hymns of Sorrow
02. SHALLOV – Coexist, Refrain
03. ORBIT CULTURE – The Forgotten

Bludišťák

GORILLAZ – Cracker Island

brutusáček

AHAB - The Coral Tombs
BANDIT – Siege of Self
CANNIBAL CORPSE – Chaos Horrific
EXORCIZPHOBIA - Spiritual Exodus
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt
J.A.R. - Jezus Kristus Neexistus?
MARDUK – Memento Mori
MORTHYMER - Pedagog
NIGHTMARER - Deformity Adrift
SOMNIATE – We Have Proved Death
SUFFOCATION - Hymns from the Apocrypha
TESSERACT - War of Being
VOIVOD – Morgöth Tales
VOYAGER - Fearless in Love
WORN MANTLE – Hole

EP

HAZE – Momentary Ease
SUPREME CONCEPTION - The Post​-​Humanist Delusion

Bludišťák:

CAVALERA CONSPIRACY – Morbid Vissions

Koncert roku:
MESHUGGAH – Brutal Assault 
ESOTERIC – Underdogs Praha

MXL

01. DØDHEIMSGARD Black Medium Current
02. ENSLAVED - Heimdal
03. AHAB - The Coral Tombs
04. NEO INFERNO 262 - Pleonectic
05. DEPECHE MODE - Memento Mori
06. VOID - Jadjow
07. THY CATAFALQUE - Alföld
08. KEEP OF KALESSIN - Katharsis
09. BLUT AUS NORD - Disharmonium – Nahab
10. BELL WITCH - Future's Shadow Part 1: The Clandestine Gate
11. CATTLE DECAPITATION - Terrasite
12. URFAUST - Untergang
13. PRONG - State of Emergency
14. RUIM - Black Royal Spiritism - I. O Sino da Igreja
15. KRALLICE - Porous Resonance Abyss
16. MARDUK – Memento Mori
17. LUMSK - Fremmede Toner
18. SULPHUR AEON - Seven Crowns and Seven Seals
19. THE OCEAN - Holocene
20. ALKALOID – Numen
21. CRYPTOPSY - As Gomorrah Burns

Volná disciplína

Koncert Enslaved - Heimdal release party Bergen
Koncert Wardruna - Loket
Koncert Heiden - ETEF

Bejv

01. SOULKEEPER - Holy Design  
další z top objevů tohoto roku. Masakrózní nahrávka a spolu s Fromjoy asi i nejsvěžejší. Mathcore ve stylu Frontierer ovšem okořeněný elektronikou a drzostí! Hodně svěží intenzivní nahrávka, ale nic pro slabé povahy. Moc se neopakuje a valí se nekompromisně vpřed.
#mathcore #djent #eletronic

02. PUPIL SLICER - Blossom
neuvěřitelně pestrá deska těchto anglánů. Proti debutu je to menší divočina a uhlazenější a emocionálně vypjatější. I ženský zpěv vůdčí kytaristky je dost často využíván, ovšem vše je ku prospěchu věci. Opravdu top tomhle roce a velmi často poslouchaná věc.
 #mathcore #rock #metalcore

03. HEROD - Iconoclast  
třetí deska dnes již asi 2 týdny mrtvé kapely. V mém top se objevují pravidelně a myslím, že zaslouženě. Pro ty co nevědí, tak si představte Meshuggah co hrají post-metal. Těžké valivé riffy plné vypjaté atmosféry. Doslova silná nahrávka, která vás udupe kilometr pod zem. Škoda této kapely. Jejich top nahrávka.
#post #groove #djent #metal

04. END - The Sin of Human Frailty  
druhá deska all star band, kde vlastní kapely jsou měkčí, než tenhle asi původně zamýšlený projekt. Po několika desítkách poslechů musím říct, že je to pecka. Možná méně bahna a atmosféry, ale o to více experimentů (velice zdařilých). Prostě od poslechu prvního EP naprostá láska!!! Tahle banda si klidně může střihnout na Obscene. Energie prostě stříká z každé noty. Furt se hodně sype a občas to smrdí po černotě občas po sludge, ale naštěstí všeho akorát!!!
#mathcore #sludge #metalcore #grind #metal 

05. FROMJOY - Fromjoy  
další banda, kde je možné všechno. Již předchozí nahrávka mě hodně zaujala, ale tohle je ještě větší zábava. Vše od elektroniky, metalcore, mathcore až po grindové sypačky. Dá se zde slyšet ženský zpěv, pop, saxofon vše v dokonalém zvukovém balení!!!! Fakt super a megazajímavá záležitost. 
#mathcore #rock #metalcore #breakcore #grind #dnb

06. BEAR - Vanta
další záležitost, ke které nedokáži přistupovat objektivně. Mám tuhle bandu strašně rád. Jsou to neskutečně skvělý kluci a muzika, kterou dělají je stejně tak skvělá. Jejich mathcore založených na odkazu starých kapel jako jsou Catharsis, Botch apod., ale v moderním hávu. Kluci na začátku kopnou do tý svý káry a bez vydechnutí jedou až do konce (teda když se zrovna Maarten nerozhodne zazpívat). Sem tam Meshu, TDEP, Botch. Zvukově neskutečně intenzivní masakr. Nejlepší deska těchto medvědů a saxofon v Defeatist je epický. 
#mathcore #groove #metalcore #djent 

07. DEAD SOMA - Pathos  
švédská srážka Meshuggah, Frontierer a Loathe. Zaklipované, rozsekané, intenzivní. Tady se blbě hlavou klepe do rytmu. Pro mě naprosto v pořádku, pro normálního posluchače hodně v nepořádku. Již EP ukazovalo, že tady se budou dít zajímavé věci a debut je ještě víc dotažen. Téměř až elektronický zvuk a když už to nemůžete vydržet, přijde melodický motiv jako kdyby vypadl z pera Loathe!
#mathcore #djent #shogaze

08. FROSTBITT - Machine Destroy  
představte si, že se kluci z Vildhjarta rozhodli hrát nu-metal a konkrétně basák ve stylu Korn!!! Moderní mix djentu a nu metalu s hitovým potenciálem. Hodně zábavná záležitost.
#djent #groove #numetal

09. EARTHSIDE - Let The Truth Speak
druhá deska těchto borců, kteří ovládají své nástroje na maximum, ale ne bezúčelně. První deska hodně bavila a s touhle to není jiné. Kompaktnější, dospělejší a s využitím osvědčených hostů.
#cinema #instrumental #djent #progressive

10. PERIPHERY - V: Djent Is Not a Genre
Periphery jsou zpět, alespoň pro mě. Když opomenu první dvě desky, tak tohle je jejich naprostý top. Nejpestřejší ze všech. Periphery nemusí člověk představovat, ale tohle je jejich opravdu top po všech stránkách. Od téměř mathcorových postupů Meshu až po Sotelovi zpívánky a kupodivu moc ani neječí . Je to k*revsky dlouhý, ale skvělý!!!
#metalcore #progressive #djent #mathcore

11. SLEEP TOKEN - Take Me Back To Eden  
co napsat k tomuto fenoménu? Pokud chcete detaily napište Frank Fišer (the biggest fan ever). Tuhle kapelu sleduji od prvních singlu, které vyšly na Basick rec., kdy ještě nikdo neměl ani ponětí. Nová deska je dle mne jejich nejlepší. Tady je jakýkoliv popis nedostatečný. Ojedinělá záležitost mix djentu, rocku, RnB, elektroniky, indie popu a kdo ví co ještě. Speciální záležitost.
#indie pop #djent #eletronic #post-rock #rnb

12. NIGHT VERSES - Every Sound Has A Color In The Valley Of Night Part 1 
po hodně dlouhé době nová nahrávka těchto instrumentálních kouzelníků. Spolu s EARTHSIDE nejlepší instrumentální bandy současnosti. Uvidíme co Part 2, kde by měli jako hosté zpívat různě slavní borci z jiných kapel. 
#instrumental #groove #post #progressive

13. CHAMBER - A Love To Kill For  
také třetí deska plná metalického metalcoru. Pokračuje se ve směru jako u předchozích desek. Oproti JB tam není ten popový potenciál, ale o to je to syrovější a valivější. Seká se, řve se, píská se a občas i sype. Stopáž skladeb někde lehce za dvě minuty napoví mnohé.
#energy #metalcore #groove #mathcore

14. SEASONS WORN - A Flower in Faith  
nový objev na poli techničtějšího metalcoru s prvky mathcoru. Pět skladeb ve stylu ranných Converge. Uřvaný, neotesaný a místy oldskul ííímo.
#emo #metalcore #mathcore

15. JOHNNY BOOTH - Moments Elsewhere  
třetí deska nejenergičtější metalcorové kapely současnosti. Jsou to moji velcí oblíbenci takže nejsem objektivní. Oproti předchozí desce možná větší zpívánky občas, ale jede to, jak mula na kokainu. Zvukově vražda a ubylo matematiky. Trošku možná mám strach, aby nespadli do kolovrátkového metalcoru, ale snad ne. Zatím jsou brambory v řádku!
#energy #metalcore #groove #mathcore

16. ATLASES - Between The Day & I  
finský post-metal, ve kterém se misí vlivy kapel jako Hacride, The Ocean, Cult Of Luna apod.. Předchozí deska mě moc nevzala, ale tohle mi nějak sedlo. Nikam se to necpe a nehrne jako třeba u nahrávek výše, ale o to víc emocí a velmi dospělá kompozice. Je zde vše co tento žánr vyžaduje. 
#post #groove #progressive #metal

17. TESSERACT - War Of Being
nevím už kolikátá deska těchto ikonických anglánu vzniklých na hrobu excelentních Fell Silent. Asi nemá cenu se rozepisovat, ale pro mne jejich druhá nejlepší deska!!!!
#djent #groove #progressive

18. MOUTHBREATHER - Self-Tape 
míň matematiky a divočiny, ale o to intenzivnější a špinavější metalcore. Hodně tomu prospívá kratší délka, ale místama riffy doslova bolí. Surovější a nekompromisní.
#mathcore #metalcore #groove

19. SLEEPSCULPTOR - Divine Recalibration
hrubozrnný mathcore/metalcore. Desku od desky se hoši zlepšují a pokud nechce úplně složitý mathcore (což samo o sobě je blbost) zkuste tuhle testosteronovou záležitost
#metalcore #progressive #mathcore

20. KONINGSOR - Death Process  
další banda, která naskočila na mathcore-dillinger vlnu mixlá takovýma Poison The Well nebo starou Normou. Nic nového, ale mě to baví!!!
#mathcore #metalic #metalcore 

21. DYING WISH - Symptoms of Survival  
druhá deska pravověrného metalcore s dámou za mikrofonem. Agresivní, ostré, metalové, ale s charakteristickými prvky k tomuto stylu, na kterém jsem částečně vyrost. Vlastně nic nového, ale perfektně odvedená práce. Od sypanic až po ženský melodický zpěv s hitovým potenciálem.
#energy #metalcore

EP

01. TEETH - A Biblical Worship of Violence
jeden z top objevů roku. Krátké, intenzivní a nekompromisní. Nářez náhodně podobný již zmiňovaným END, ale bez kudrlinek a příkras. Jenom tlak. Další adept na set na Obscene. Těším se na novou desku až bude.
#metal #core #grind

02. THE MOTION MOSAIC - Limbo Conditions
tuhle bandu nikdo nezná a já jí zbožňuji. Složitý mathcore ne nepodobný postup TDEP. Nechápu, jak si to může někdo pamatovat. Super záležitost.
#emo #metalcore #mathcore

03. BETTER LOVERS - God Made Me An Animal
tady nemá asi cenu nic psát. Kapela složená z lidí Everytime I die a Greg z TDEP. A kupodivu to zní jako mix těchto dvou kapel. Greg jede to svoje a ostatní kluci zas to svoje a funguje to . Možná bych byl víc radši, kdyby to bylo blíž k TDEP, ale i tohle je super.
#mathcore #rock #metalcore #southern

04. THE CALLOUS DAOBOYS - God Smiles Upon The Callous Daoboys
nejlepší věc od této dillinami načichlými mathcore opičáky. Ještě pestřejší než předchozí dvě nahrávky a ne tak roztrhané. A ejhle najednou to dává ještě větší smysl.
#mathcore #metalcore #experimental

05. SENTINELS - In Limbo
debut mě hodně vzal a tohle jede ve stejném gardu. Kerosinem nabitý metalcore s prvky djentu a matematiky. Vlastně se divím, že o této bandě není více slyšet. Tahle techničtější poloha metalcoru je velice zábavná.
#djent #metalcore #groove

bizzaro

01. THE ZENITH PASSAGE – Datalysium
02. UNPROCESSED - ...And Everything In Between
03. CATTLE DECAPITATION – Terrasite
04. MORTHYMER - Pedagog
05. OMNIVORTEX – Circulate
06. PYTHIUS – Turmoil
07. SLEEP TOKEN – Take Me Back to Eden
08. BLUT AUS NORD – Disharmonium – Nahab
09. HAKEN - Fauna
10. FORGOTTEN SILENCE – Vemork Konstruct
11. THANTIFAXATH - Hive Mind Narcosis
12. THY ART IS MURDER – Godlike
13. NIGHTMARER – Deformity Adrift
14. GOROD – The Orb
15. STORTREGN – Finitude
16. YOUFF - Heydays
17. ALKALOID – Numen
18. PAN LYNX – Kdo se bojí, musí do lesa
19. ORBIT CULTURE – Descent
20. EXTREME – Six

EP

ORBIT CULTURE – The Forgotten
RAFAEL TRUJILLO – In The Loop 
SUPREME CONCEPTION - The Post-Humanist Delusion
VIPASSI – Morningstar

Vložit komentář

onDRajs - 19.02.24 14:33:15
@ onDRajs: Ten vinylovej remaster Meshuggah - Chaosphere by snad měla být jen reedice remasteru z roku 2018. ;-) https://dr.loudness-war.info/album/view/198263 https://www.discogs.com/release/12870517-Meshuggah-Chaosphere
No to teda nevím, já si koupil tohle: https://label.atomicfire-records.com/meshuggah-remastered-25th-anniversary-edition-of-chaosphere/
k.eight.a - 17.02.24 18:59:20
@ onDRajs: Ten vinylovej remaster Meshuggah - Chaosphere by snad měla být jen reedice remasteru z roku 2018. ;-) https://dr.loudness-war.info/album/view/198263 https://www.discogs.com/release/12870517-Meshuggah-Chaosphere
AddSatan - 16.02.24 12:47:23
Chaosphere, to je jedna z mála desek Meshuggah co si občas pustím a tak na 2x mě baví (do)poslouchat, další už jsou na mě asi moc djent a málo metal :). Já bych tam zpětně s něčím (asi s nějakým death metalem v podTopu) vyměnil Bastarda / Aleksić / Podrumac - Lilith Abi - moc pěkný, těžko k něčemu přirovnat, hodně vzdáleně něco od Dead Can Dance (bez kýče a kláves), v pár místech jsem si vzpomněl na Garetha Davise, Jana Garbareka (byť je to klarinet a ne saxofon), možná i Kveldssanger od Ulver, ve 2 svižnějších asi i něco, co hrává Kronos Quartet, v nejdivnějších místech asi Svarte Greiner, Elegi aj. Miasmah ... ale je to osobitý, má to hloubku a kontrabasklarinet! Převážně vhodné i pro sousedy :). https://www.szamburski.bandcamp.com/album/lilith-abi A pak taky Darja Kazimira & Zura Makharadze ... pro fanoušky Diamandy Galás i Lisy Gerrard, Z'EVa, Phurpa (instrumentálně), ritual ambient/industrialu, blabla ... už jsem to psal v desce ledna, ale doceňuju čím dál víc, silná věc, pro sousedy převážně spíše nevhodná (kromě policajtů budou možná volat i exorcistu :) ) https://www.unexplainedsoundsgroup.bandcamp.com/album/songs-from-an-obscure-matriarchal-tribe
onDRajs - 16.02.24 11:15:22
Ještě bych sem měl zařadit vinylovej remaster Meshuggah - Chaosphere. Zvuk se pochlapil a zase tím trápím sousedy ;-)) PS: Tohle je deska, kterou jsem slyšel v životě asi nejvíckrát (odhad tak 800x ...? vím, že jsem to tak rok poslouchal třikrát denně) Dokonce na mě sousedka jednou poslala policajty, už to nemohla vydržet. Spousta riffů mě trápí doteď, 25 let a furt mě nechtějí pustit. To už asi nikdy neskončí...
Leif - 10.02.24 16:58:30
Od doby, co jsem slyšel naživo Death to All, docela sleduju projekty Maxe Phelpse aka reinkarnovaného Chucka Schuldinera. Bylo toho poskrovnu, až se konečně loni podílel na full-length debutu skupiny Diabys. Výborná záležitost, za mě jedna z desek roku. Jsou tam samozřejmě slyšet Death, ale není to kopírka. https://diabys.bandcamp.com/album/portals-of-annihilation
vihkav - 15.01.24 17:40:50
Tak teď mě zpětně mrzí, že jsem nedal včas šanci novému Kostnatění. Líbí se mi to mnohem víc než starší materiál, takový Jute Gyte ve kterém se dá lépe vyznat. Zde sice panovaly názory opačné, ale u mě by to skončilo tak třetí nebo čtvrté. Nevolnost je vše čím jsem!!!! Malé bezvýznamné plus budiž za velmi obstojnou výslovnost češtiny
Crusth - 12.01.24 10:19:23
tyvole Mnemic ještě existuje?
Právě že ne, ale chystá se návrat a v sestavě z prvních dvou = nejlepších alb.
brutusáček - 11.01.24 22:09:40
Heavy Load - Riders Of The Ancient Storm - naprosto zásadní kapela pro švédskou metalovou scénu (takoví švédští Citron) přišla s majstrštykem hodným zápisu do Guinnesovky, protože vydali album po neuvěřitelných 40 letech. Je to analogové, je to dřevní, je to old-school, ale zní to parádně a kmetům to hraje jak za mlada. https://www.youtube.com/watch?v=YxH-628cHsU
chybí ty Loomisovo hevače chybí
Namátkou třeba Mnemic s Bradem Pittem u mikrofonu ;) ale chystá se toho mraky...
tyvole Mnemic ještě existuje?
onDRajs - 11.01.24 13:37:55
Ad Mnemic: Ty vole, teď koukám, že Guillaume Bideau předloni zemřel 8-O
Crusth - 11.01.24 13:00:19
Není to úplně best of the best '23, ale pár mých tipů z loňského roku, které by mohly někoho zajímat :) Majesties - Vast Reaches Unclaimed - ne jen tak ledajaká Göteborg kopírka, ale velice povedený Jester Race worship z Minnesoty - nazvučení/vokál/harmonie/mezihry, všechno to křičí totální návrat do roku 1996 a věrnost předobrazu Heavy Load - Riders Of The Ancient Storm - naprosto zásadní kapela pro švédskou metalovou scénu (takoví švédští Citron) přišla s majstrštykem hodným zápisu do Guinnesovky, protože vydali album po neuvěřitelných 40 letech. Je to analogové, je to dřevní, je to old-school, ale zní to parádně a kmetům to hraje jak za mlada. https://www.youtube.com/watch?v=YxH-628cHsU Ekrom - Uten Nådigst Formildelse - současný norský UG black metal mě už léta moc nebaví, protože to všechno zní stejně (nudně). Ekrom jsou ale seskupením personálně spjatým s Nocturnal Breed a jejich debut má závany atmosféry, které se většině kapel dnes už navodit nedaří. A navíc skvělou olejomalbu od Heidi Kainulainen v kittelsenovském duchu. Jinak 2024 zatím vypadá, že budem rokem ještě bohatším na velké a dlouho očekávané návraty. Namátkou třeba Mnemic s Bradem Pittem u mikrofonu ;) ale chystá se toho mraky...
Baara - 09.01.24 11:20:49
ten top nahodou vysel pekne namichane a odpovida tady nasim nekolika prusecikum. #1 je teda slusny prekvapko, ale jsem za nej vlastne strasne rad, pac tady letos fakt vysly dobry desky, a je aspon videt, ze nasi scenu ocenujeme a ze ctenari maji duvod se po ni pidit
Amen, šéfe.
bizzaro - 09.01.24 10:55:22
ten top nahodou vysel pekne namichane a odpovida tady nasim nekolika prusecikum. #1 je teda slusny prekvapko, ale jsem za nej vlastne strasne rad, pac tady letos fakt vysly dobry desky, a je aspon videt, ze nasi scenu ocenujeme a ze ctenari maji duvod se po ni pidit
brutusáček - 08.01.24 21:34:18
Tak určitě ještě jednou, je potřeba vzdát hold Loomisovi za zpracování. Taktéž je potřeba říct, že rok kdy nevyjde nová deska Meshuggah je už z principu slabší. ehm !(;-)"''). Nadílka obrovská, já mám taky samozřejmě tipy, co dohánět, a výsledek mne osobně potěšil. Věštil jsem Cannibaly, ale jejich zklamání je..zklamáním. Pak jsem větřil Marduk, ale rouhačka nezvládla finiš, za mě Morthymer v pořádku :).
bizzaro - 08.01.24 21:16:25
To, že mají Ions zrovna na Marastu pouhopouhou jednu zmínku, je trochu škoda. Mě to teda baví víc než třeba takoví Haken..
málo zaměstnanců :) IONS jsou jinak ale super a zajimavosti a napaditosti (BtBaM) predci i Tesseract nebo Devina
Baara - 08.01.24 16:18:08
To, že mají Ions zrovna na Marastu pouhopouhou jednu zmínku, je trochu škoda. Mě to teda baví víc než třeba takoví Haken..
To mě třeba úplně minulo :-(
martin - 08.01.24 14:47:23
To, že mají Ions zrovna na Marastu pouhopouhou jednu zmínku, je trochu škoda. Mě to teda baví víc než třeba takoví Haken..
Baara - 08.01.24 11:45:22
To je pořád protekce, protekce...a ty úplatky nikde!!!
AddSatan - 08.01.24 10:21:07
to je zase čísel :) - obligátní respekt/údiv Loomisovi za tenhle "math metal" a (stále větší) rychlost 1. místo tak trošku protekce (neasi) :), jinak v rámci možných průsečíků spokojenost, překvapilo 6 hlasů u Khanate (čekal jsem tak 3-4), Impetuous Ritual jsem čekal víc, shoda s Kotkem u Bludišťáka :) a pár umístění/neumístění pod čarou letos byla pro mě ta selekce mnohem těžší než v předchozích letech, vyšlo fakt hodně věcí co mě celkem dost bavily, byť mě nic úplně nesundalo (nejblíž Khanate, ale...) pod čarou by se dalo i pokračovat... musím zkusit zase nějaký Gáboviny, ty vole tribute to Encenathrakh, svět se fakt řítí do pekel! :)
  • After-Math
  • Arditi
  • Deliquesce
  • DJ K
  • Dokken Dool
  • Drift Lab
  • Dying Wish
  • Eisenkult
  • François J. Bonnet & Stephen O'Malley
  • Fromjoy
  • Herod
  • The 400th Unit
  • Johnny Booth
  • JPEGMAFIA & Danny Brown
  • Koningsor
  • Mavorim
  • Mouthbreather
  • Nils Kugelmann
  • Of Darkeness
  • Ohm Square
  • Omega Infinity
  • Paramore
  • Perila
  • Seasons Worn
  • Shining (Swe)
  • Sleepsculptor
  • Soars Soen
  • Soulkeeper
  • Spurv
  • Vaudlow Veil Of Maya
  • White Death
  • Wormhole
  • 夢遊病者
  • Sentinels
  • Shallov
  • Softcult
  • Teeth
  • The Motion Mosaic
  • Uhritoimitus
  • Unbinarize
  • …And Oceans
  • Acres
  • Afterbirth
  • Ahab
  • Alabaster Deplume
  • Algiers
  • Alkaloid
  • Altarage
  • Arch Echo
  • Atlases
  • Atronos
  • Aviations
  • Bandit
  • Bear
  • Bell Witch
  • Big City
  • Billy Woods
  • Kenny Segal
  • Black Magick SS
  • Blut Aus Nord
  • Burial Hordes
  • Cannibal Corpse
  • Cattle Decapitation
  • Chamber
  • Choir
  • Cruciamentum
  • Cryptopsy
  • Cynic
  • Dasom Baek
  • Dead Soma
  • Decoherence
  • Depeche Mode
  • Dieth
  • DJ Danifox
  • Dødheimsgard
  • Dryad
  • Earth
  • Earthside
  • Elegant Weapons
  • Elitist
  • End
  • Enslaved
  • Entheos
  • Entropia
  • Exorcizphobia
  • Extreme
  • FDK
  • Fires In The Distance
  • Forgotten Silence
  • Frostbitt
  • Fvnerals
  • Godflesh
  • Gorillaz
  • Gorod
  • Grave Pleasures
  • Gunn Truscinski Nace
  • Haken
  • Heretoir
  • Hexvessel
  • Holy Moses
  • Høstsol
  • Hypno5e
  • Ifs Ma
  • Imperium Dekadenz
  • Impetuous Ritual
  • Infertile Surrogacy
  • Insomnium
  • Internal Suffering
  • Ion Dissonance
  • Ions
  • Izrod
  • J.A.R.
  • Jason Isbell
  • JK Flesh
  • Katatonia
  • Keep Of Kalessin
  • Khanate
  • King Gizzard & The Lizard Wizard
  • Klone
  • Krallice
  • Leiþa
  • Lila Tirando A Violeta
  • Sin Maldita
  • Liturgy
  • Lucy Railton
  • Lumsk
  • Man Rei
  • Måneskin
  • Manii
  • Marduk
  • Mc Yallah
  • Metallica
  • Mithridatum
  • Molested Divinity
  • Moral Collapse
  • Morne
  • Morthymer
  • Mouth Wound
  • Mowgli
  • Mutoid Man
  • Ne Obliviscaris
  • Neo Inferno 262
  • Ni
  • Nídia
  • Night Verses
  • Nightmarer
  • Nithing
  • Nornír
  • Noveria
  • Nuclear Power Trio
  • Obituary
  • Omnivortex
  • Orbit Culture
  • Pan Lynx
  • Paroxysm Unit
  • Periphery
  • Peter Gabriel
  • PJ Harvey
  • Pogavranjen
  • Poil Ueda
  • Predatory Void
  • Prong
  • Psygnosis
  • Pupil Slicer
  • Pythius
  • Reuerorum Ib Malacht
  • Reverorum Ib Malacht
  • Riverside
  • Ruïm
  • Sadus
  • Scar Symmetry
  • Scotch Rolex
  • Shackleton
  • Sermon
  • Seven Impale
  • Shylmagoghnar
  • Sigur Rós
  • Sleep Terror
  • Sleep Token
  • Slowdive
  • Slut
  • Somniate
  • Spirit Adrift
  • Spirit Possession
  • Sprain
  • Stortregn
  • Suffocation
  • Sulfuric Hatred
  • Sulphur Aeon
  • Surghiun
  • Svalbard
  • Teenage Wrist
  • Tesseract
  • Tetragrammacide
  • Thantifaxath
  • The Amenta
  • The Armed
  • The Ocean Collective
  • Therion
  • The Ritual Aura
  • The Winery Dogs
  • The Zenith Passage
  • Their Dogs Were Astronauts
  • Thod
  • Thy Art Is Murder
  • Thy Catafalque
  • Thy Darkened Shade
  • To Kill Achilles
  • Torpor
  • Totenmesse
  • Trhä
  • Tulus
  • Uada
  • Underneath
  • Unprocessed
  • Urfaust
  • Urne
  • V+A
  • Vanishing Twin
  • Vargrav
  • Various Artists
  • Viscera
  • Void
  • Voivod
  • Voyager
  • Warfuck
  • Werewolf Bloodorder
  • Wolvennest
  • Worn Mantle
  • Wothrosch
  • Youff
  • Ziúr
  • Ὁπλίτησ
  • Fossilization
  • Cavalera Conspiracy
  • Explosions In The Sky
  • Kanonenfieber
  • Putridity
  • Rafael Trujillo
  • Supreme Conception
  • The Callous Daoboys
  • Vipassi
  • Zkus tohle